Slovník alkoholových pojmů

Najděte vysvětlení  zapeklitého pojmu ze světa alkoholu. Od teď už vás v obchodě ani na baru nic nepřekvapí.

Abv

Abv je označení v procentech pro obsah alkoholu. Konkrétně značí počet mililitrů čistého ethanolu na 100 mililitrů nápoje při teplotě 20 °C.

Aging (zrání, staření)

Aging, neboli zrání či staření je naprosto zásadní proces při tvorbě výsledného rumu či jiného destilátu (whisky, cognac). Sudy předávají určité aromatické a chuťové vlastnosti. Výběr sudu je proto při zrání zcela klíčový.

Agricole

Agricole neboli zemědělské rumy jsou oproti tradičním rumům vyrobených z melasy cukrově třtiny vyráběny z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Jejich původ nacházíme v bývalých francouzských koloniích. Mají výrazné organoleptické vlastnosti připomínající spíše ovocné destiláty.

Americký bílý dub

Sudy z amerického bílého dubu se využívají při procesu zrání destilátů. Využívány jsou již použité a to nejčastěji po bourbonu. Předávají zrajícím destilátům určitou sílu a ostrost.

Andělská daň

Andělská daň nebo také Andělský podíl (Angel’s share) označuje whisky, která se během zrání odpaří ze sudu, což bývá obvykle 2% – 5% ročně. Množství záleží na dřevě, teplotě a vlhkosti okolního vzduchu. 

Años

Años je španělské označení věku. Často se s ním setkáváme u vyzrálých rumů, které zrály systémem Solera.

Anýzovka

Anýzovka je čirým alkoholickým nápojem vyráběným z koření zvaného anýz. Nejznámnějšími zástupci jsou francouzský Pastis, řecké Ouzo nebo italská Sambuca.

Aperitiv

Aperitiv je nápojem, jehož funkcí je povzbudit před jídlem chuť. Osvědčenou klasikou mezi aperitivy jsou vermuty jako Cinzano či Martini. Další možností, která roste na popularitě, jsou kořeněné bittery, tedy Aperol či Campari

Aguardiente

Aguardiente je výraz pro těžší profil rumů, který je destilován na maximální hodnotu 75 % alkoholu. Tyto rumy mají velký potenciál k dlouhodobému zrání v dubových sudech. Základem jsou například u rumů Oliver & Oliver z Dominikánské republiky.

Barrel

Barrel je označení pro sudy vyrobené nejčastěji z dubového dřeva.

Beverage Testing Institute Chicago

Beverage Testing Institute Chicago je nezávislá a uznávaná světová instituce, která hodnotí alkoholické produkty.

Blended rum

Blended rum je označení drtivé většiny rumů, které bývají směsí určených jednotlivých rumových bází rozdílného věku a zrání. Rumy v konečném blendu (směsi)  mohou pocházet od jednoho, ale i více výrobců.

Blending

Blending je velmi důležitá část procesu výroby destilátů, kdy Master Blender míchá jednotlivé alkoholové báze či již hotové rumy a vytváří tak výsledné poklady.

Bourbon

Bourbon je whisky, k jejíž výrobě se použilo minimálně 51% kukuřice. Je typická pro USA, kde se často vyrábí.

Butt

Butt je označení sudu o objemu 475 – 500 litrů. Nejčastěji se využívá pro zrání sherry.

Calvados

Calvados je francouzská ovocná pálenka z jablek a/nebo z hrušek.

Cava

Cava je španělskou obdobou italského Prosecca, tedy šumivého vína. Vyrábí se výhradně ve španělském regionu Cava.

Cognac

Cognac je oblastí ve Francii, která je výhradním producentem koňaku, tedy nejznámnějšího typu brandy.

Cukrová třtina

Z cukrové třtiny se vyrábí primárně cukr, ale jako vedlejší produkt vzniká melasa. Ta je známá pro výrobu klasického rumu. Z čerstvé šťávy cukrové třitiny se vyrábějí tzv. agricole rumy (zemědělské).

Destilace

Destilace je metoda oddělování kapalných látek založená na různé těkavosti složek ve vroucí kapalné směsi. Uplatňuje se v chemickém průmyslu například při zpracování ropy či v potravinářském průmyslu při výrobě pálenky — destilátů.

Digestiv

Digestiv se servíruje po jídle, je tedy opakem aperitivu. Jeho funkcí je pomoci s trávením. Obvykle se jedná o silnější destilát, například ovocnou pálenku.

Dvojitá fermentace

Dvojitá fermentace je metoda užívaná především při výrobě šampaňského, při níž se víno po prvotním lisování a kvašení uzavře, následně znovu otevře a přidají se do něj kvasinky s trochou cukru. To dá vzniknout charakteristickým bublinkám.

Dvojité zrání

Dvojité zrání je metoda, kdy je destilát na nějakou dobu, obvykle 6 - 9 měsíců umístěn do sudu, ve kterém před tím zrál úplně jiný destilát nebo fortifikované víno jako např. whisky, tequila, portské nebo sherry. To ovlivní jeho charakter a organoleptické vlastnosti.

Eaux-de-vie

Eaux-de-vie je bezbarvou ovocnou pálenkou připravenou pomocí fermentace a dvojité destilace. Pochází z Francie a dala by se volně přeložit jako "voda života".

Fermentace

Fermentace (kvašení) je biotechnologický proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) na jednodušší látky.

Francouzský bílý dub (evropský)

Sudy z evropského, neboli francouzského bílého dubu se používají při procesu zrání destilátu a mají zjemňují účinky. Destiláty pak mají jemný a příjemný nasládlý podtón.

Grappa

Grappa je italskou brandy, resp. ovocnou pálenkou.

Gruziňák

Tzv. gruziňák je koňak, který se vyrábí z odrůd hroznového vína Lalvari a Rkatsiteli pěstovaných na gruzínských vinicích v oblasti Kachetie.

Hogshead

Hogshead je označení sudu o objemu 225 – 250 litrů. Druhý nejpoužívanější druh sudů po barrelu. Většinou se vyrábějí právě z rozebraných barrelů.

Champagne

Označení Champagne smí využívat pouze šampaňské, které se vyrábí ve francouzské oblasti Champagne - Ardenne. Pro výrobu se nejčastěji využívají tři základní odrůdy vinné révy a to Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

Industriel

Industriel je označení rumů, které jsou vyrobeny výhradně z melasy cukrové třtiny. Jedná se o drtivou většinu všech rumů.

Irská whiskey

Pravou irskou whiskey nazýváme jemný obilný destilát, který následně zraje minimálně 3 roky v dubových sudech. Oproti tradiční skotské whisky je vždy 3x destilovaná a hlavním předpokladem je také absence rašelinově chuti.

Jednosladová whisky

Jednosladová whisky se vyrábí z vody a sladového ječmene v destilační nádobě. Pochází z jedné palírny, ale může obsahovat whisky z více sudů nebo šarží.

Kontinuální destilace (kolonová)

Kontinuální, neboli Kolonová destilace probíhá v kolonovém destilačním přístroji, někdy též podle svého vynálezce nazývaném Coffeyho destilační přístroj. Stejně jako u kotlíkové destilace je cílem odvést nechtěné, nepříjemné příchutě a shromáždit ty žádoucí.

Kotlíková destilace (periodická) - Pot Still

Kotlíková, neboli periodická destilace slouží k výrobě těžších stylů rumů za pomoci tradičního kotle. Dnes ji používá velmi malé množství výrobců, mezi které patří např. slavná destilérie Foursquare z ostrova Barbados.

Malt whisky

Malt whisky je označení pro sladovou whisky, která se vyrábí ze sladového ječmene. Tato whisky pochází ze Skotska.

Master Blender

Master blenderem je osobnost, která má na starosti finální přípravu rumu (whisky či cognacu). Za pomoci určených rumových bází či již hotových rumů vytváří výsledné rumy.

Melasa

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Melasa z cukrové třtiny se využívá primárně k výrobě kvalitních rumů. Obsahuje množství minerálů a stopových prvků. Má podobu hutné a lepivé hmoty.

Modrá agáve

Modrá agáve je rostlina, která se využívá k výrobě tequily. Pro výrobu se používají "srdce" tohoto sukulentu, které musely zrát cca osm let.

Oddýchání rumu

Oddýchání rumu nazýváme velmi podstatný závěrečný proces u výroby rumů, kdy dochází k doladění všech zásadních vlastností výsledného rumu.

Organoleptické vlastnosti

Organoleptické vlastnosti jsou charakteristické rysy, které lze poznat a zhodnotit pomocí lidských smyslů. Když je tedy řeč o destilátech, patří mezi ně zejména barva, vůně a chuť.

Proof 

Proof je procentní vyjádření obsahu alkoholu používané v USA. Odpovídá dvojnásobku našeho procentního vyjádření. 80 proof = 40% abv.

Přívlastkové víno

Přívlastkové víno je nejvyšší kategorií u nás vyráběných vín. Obsahovat může maximálně tři odrůdy vína ze stejné vinařské podoblasti, v které musí zároveň proběhnout i výroba.

Reserva

Označení reserva znamená zásobu toho nejlepšího rumu z daného ročníku. Ten se archivuje a používá pro výrobu stařených rumů.

Rmutování

Rmutování je nejdůležitější proces při vaření piva, který následuje hned po vystírání. Tento proces určuje základní chuťový charakter vyrobeného piva. Základní metodami rmutování jsou infuze a dekokce.

Ročníkové víno

Ročníkové víno kombinuje různé odrůdy z různých vinic, avšak ze stejného roku. Ne vždy však tento postup možnosti daného roku umožňují.

Rye whiskey

Rye Whisky se vyrábí z žita, kterého musí obsahovat minimálně 51%. Pochází z USA

Sangria

Sangria je alkoholický nápoj, který pochází z Pyrenejského poloostrova. Je to vlastně punč, jehož přísadami jsou červené víno a nakrájené ovoce. Často se můžeme setkat s tím, že obsahuje i něco navíc - brandy či pomerančovou šťávu.

Sherry

Sherry je alkoholický nápoj vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jedná se konkrétně o fortifikované víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát.

Single cask

Single cask je označení stařených destilátů, které byli vyrobeny z jednoho sudu. Jedná se o limitované edice, na které jsou výrobci patřičně hrdí a jsou velmi oceňovány.

Single malt whisky

Single malt whisky je označení pro sladovou whisky vyrobenou v jedné konkrétní palírně. Pravidlem je, že se v ní nemůže objevit whisky z palírny jiné.

Solera

Solera je proces míchání různě starých rumových bází do sudů za účelem vzniku výsledného delikátního rumu. Sudy jsou srovnány v pyramidě, tak aby vždy docházelo k míchání mladšího rumu se starším. 

Tennessee whiskey

Tennessee whiskey musí obsahovat 51% kukuřice podobně jako bourbon. Ale před lahvováním se musí filtrovat přes lože dřevěného uhlí z javoru cukrového.

Těžký rum

Těžký rum je výsledek kotlíkové destilace tzv. pot still či v koloně na hranici max. 75% alkoholu. Takový rum má výrazné organoleptické vlastnosti a je ideální k dlouhodobému zrání v dubových sudech.

Vermut

Vermut je víno, do nějž je přidána směs aromatických bylin, především pak pelyňku pravého, a cukru. Tím je dosaženo specifické hořkosladké chuti a také vyššího obsahu alkoholu. Jedním z u nás nejznámějších vermutů je Cinzano.

VS (very special)

VS značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 2 roky stará. Koňaky bývají ve skutečnosti směsí několika ročníků. Zkratky koňaků se tedy týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi.

VSOP (very superior old pale)

VSOP značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 4 roky stará. Koňaky bývají totiž ve skutečnosti směsí několika ročníků.  Zkratky koňaků se týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi.

Whiskovka

Jako whiskovku označujeme menší oválnou skleničku o objemu asi 2dl, která slouží k pomalé konzumaci whisky, ale i jiných kvalitních destilátů, jako je například rum.

XO (extra old)

XO značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 6 let stará. Koňaky bývají ve skutečnosti směsí několika ročníků. Zkratky koňaků se tedy týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi. Pod označení XO spadají také rumy s věkem 20 až 35 let.