Druhy rumů: jak na klasifikaci

Jak jste mohli zjistit v našem článku o výrobě rumu, proměnných, které vstupují do podoby finálního rumu, je velké množství. I proto je každý rum unikát a nenajdete dva stejné, což činí jejich objevování více vzrušujícím. Jiný rum si nalijeme do Cuba Libre a jiný si vychutnáme jen tak. Vkus se také liší člověk od člověka, a to i mezi zkušenými pijany. V rámci naší série Velký průvodce rumem vám představujeme základní druhy rumů.

1. Bílý rum

Bílý rum je nejjemnější typ rumu. Stejně jako u ostatních typů se k jeho přípravě nejčastěji využívá melasa. Obvykle zde však neprobíhá proces zrání, tolik příznačný pro ostatní rumy. Díky tomu si zachovává průzračnou barvu a jemnou, spíše méně výraznou chuť. Najdeme v něm lehké tóny ovoce, zejména citrusů, vanilky či koření.

Pro svoji neutrální povahu je bílý rum oblíbenou ingrediencí v různých míchaných nápojích a koktejlech, a to především v těch letních, osvěžujících. Používá se v Mojitu, Daiquiri nebo Piña Coladě.

2. Zlatý rum

Zlatý rum se svým profilem nachází někde mezi rumem bílým a tmavým. Oproti tomu bílému již prochází procesem zrání a nabízí bohatší chuť a aroma. Některé rumy procházejí taktéž filtrací, aby se z nich odstranily nečistoty a usazeniny.

Zlatá až jantarová barva je dána procesem zrání v dubových sudech, kde rum přichází do kontaktu se dřevem a získává z něj barevné pigmenty. Čím delší proces zrání, tím většinou tmavší barva. Chuť má obvykle sladké, ořechové a ovocné tóny. Jde tak o alkohol vhodný pro konzumaci jen tak či s ledem, výjimkou ale není ani jeho užití v míchaných koktejlech.

Vyrábí se po celém světě, přičemž různé země a regiony mají své charakteristické styly. Rumy z Karibiku, tedy z Jamajky nebo Barbadosu, bývají spíše sladší s bohatými ovocnými tóny. Rumy z Latinské Ameriky, např. z Kuby či Dominikánské republiky, mohou mít výraznější kořeněnou chuť s jemnými tóny vanilky a karamelu.

3. Tmavý rum

Tmavý rum obvykle prochází dlouhým procesem zrání v dubových sudech. Ten může trvat léta, ale i desetiletí. To mu dodává tmavou barvu a silnější, bohatší chuť, přičemž čím delší zrání, tím obvykle také větší intenzita.

Chuť je bohatá na nejrůznější podtóny. Má silnější kořeněný a karamelový charakter, ten může být doplněn tóny vanilky, sušeného ovoce, čokolády a ořechů. Nezřídka mají rumy také jemnou příchuť dubového dřeva.

Hodí se pro silnější a komplexnější rumové zážitky. Jako degustační nápoj je nejlépe jej konzumovat při pokojové teplotě, aby se plně projevila jeho chuť a aroma. Z koktejlů se pak využívá například v Old Fashioned.

Nejvíce luxusních a prémiových variant rumů najdeme právě v kategorii tmavých rumů. Vyznačují se dobou zrání dosahující často několika desetiletí. Tím je dosaženo maximální složitosti a hloubky chuti. Vyzrálé rumy mají často bohaté aroma s tóny kakaa, kávy, sušeného ovoce a koření. Jsou vysoce ceněny mezi nejen rumovými znalci.

Často se ale využívá také při vaření a pečení. Jeho silná chuť a aroma přispívají k obohacení omáček, marinád, dezertů a sladkých pokrmů, jmenovitě pak třeba banánových chlebů nebo vánočního cukroví.

4. Overproof rum

Tento rum se vyznačuje vysokým obsahem alkoholu, a to od 50 %, někdy ale až přes 75 %. Toho je dosaženo destilací ve vyšších teplotách a použitím dalších specifických technik.

Proces zrání je většinou vynechán, avšak i tak může být chuť ořechová, karamelová, kořenitá až lehce popelavá.

Používá se především jako ingredience v míchaných nápojích a koktejlech, u nichž je vysoký obsah alkoholu vyžadován. Vzhledem k voltáži blížící se v některých případech 100 % se při jeho konzumaci doporučuje maximální opatrnost.

5. Agricole rum

Většina rumů se vyrábí z melasy, tedy „odpadního“ produktu cukrové třtiny. Agricole rumy se naproti tomu vyrábí přímo z čerstvé třtinové šťávy. Ta je získávána buď ručním nebo mechanickým lámáním třtinových stonků. Obsahuje vyšší obsah vody a menší množství cukru než melasa. Následně dochází k tradiční fermentaci a poté destilaci.

Agricole rum je nejznámější v karibském regionu, zejména na ostrovech Martinik, Guadeloupe a Réunion. Tyto oblasti mají ideální podnebí pro pěstování cukrové třtiny a navazující produkci agricole rumu. Zmíněný Martinik či Guadeloupe mají navíc přísná pravidla pro výrobu a kontrolu kvality.

Chuť může obsahovat tóny zelené trávy, fialek a dalších čerstvých bylin. Vyznačuje se rovněž živou a zemitou vůní. Podle doby zrání je můžeme dále dělit na Blanc/Voit (bílý agricole rum), Ambré (zlatý agricole rum) a Vieux/Réserve (tmavý agricole rum).

Často se pije samotný, aby se plně projevila jeho charakteristická chuť a aroma. Objevuje se také v koktejlech jako punč, Mai Tai nebo Mojito.

 

6. Ochucený a spiced rum

Ochucený rum, známý také jako flavoured rum, je obohacen o příchutě a aromata z různých přísad. Mezi nejčastější patří ovoce (citron, pomeranč, banány, ananas, kokosové ořechy a další), koření (skořice, muškátový oříšek, vanilka, kardamom, hřebíček a další), byliny (máta, pelyněk a další), cukr a jiná přírodní i umělá dochucovadla.

Přísady se do rumu buď přidávají během fermentace, nebo po destilaci procesem macerace, případně pak smícháním s rumem v závěrečné fázi.

Závěr

Výčet typů je samozřejmě zjednodušený a do jisté míry selektivní. Lze najít podrobnější kategorizace, ty se navíc liší i v rámci různých regionů a jejich tradic. Začínající až středně pokročilý rumový nadšenec by si však s těmito kategoriemi měl s přehledem vystačit. S výběrem vám může pomoci také náš článek Jak si vybrat rum.

Tak na zdraví!

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.