Vážení zákazníci, v těchto dnech probíhá výměna technického řešení e-shopu. V případě jakýchkoliv technických potížích nás neváhejte kontaktovat. Děkujeme!

Šampaňská vína a sekty

Nejprodávanější

62 položek celkem
88062 henri lavigne demi sec 0 75l
199 Kč
ALKO879
87678 cinzano asti 0 75l 7
209 Kč
ALKO778
86445 martini asti 0 75l 7
219 Kč
ALKO1098
86547 martini prosecco 0 75l 11
229 Kč
ALKO037
86184 martini sparkling rose 0 75l 9 5 ALKO1006
84273 bagrationi classic brut 0 75l ALKO1206
84372 bagrationi classic dry 0 75l
249 Kč
ALKO1424
84768 bagrationi classic semi dry 0 75l ALKO2156
Nahoru
Další produkty
Pokud chystáte oslavu nebo chcete oslavit výročí se svou drahou polovičkou, doporučujeme Vám k této příležitosti šampaňská vína. Šampaňská vína patří mezi šumivá vína, která se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. V našem e-shopu jsou k dispozici vybraná šampaňská vína značek Moët & Chandon, Taittinger, Montaudon, Mumm, Perrier Jouet a Piper Heidsieck.

Milujete šampaňské? V tom případě Vás zaručeně potěší šampaňské značky Moët, ve kterém se snoubí vášeň, láska a dobrodružství. Moët je ideálním dárkem k narozeninám, výročí či soukromé oslavě ve dvou. Vychutnejte se vyváženou směs vína, které ve Vás zanechá svěží dojem. Moët Vás učaruje svými jemnými a vytříbenými liniemi. V našem e-shopu nabízíme několik druhů tohoto výjimečného pití, navíc za velice výhodnou cenu. Přesvědčte se o tom na vlastní oči. Prohlédněte si kompletní nabídku alkoholu na serveru Alkohol-shop.cz.

Novoroční přípitek, narozeninová oslava, promoce nebo velký životní úspěch. Tyto události se nemohou obejít bez přípitku. Šampaňské víno nemůže chybět.

Jemné bublinky a pěna až po okraj. Ihned spadne. Ale ta milisekunda nejistoty. Přeteče? Nepřeteče? I to patří k šampaňskému a slavnostním přípitkům. Ty totiž vždy stojí za to.

Všichni jsme se setkali s označením šumivé víno, šampaňské či sekt. Jaký je v tom ale rozdíl?

Rozdíl mezi sektem a šampaňským

Sekt nebo také šumivé víno se vyrábí sekundárním kvašením vína nebo moštu. Sekt se obvykle skladuje ve skleněných lahvích s uzávěrem z korku či plastu. Výroba sektu má dvě fáze. V první fázi se lisují hrozny, tím se zabraňuje vzniku oxidantních látek a tříslovin. V druhé fázi výroby se setřásá sedlina na zátku. Láhve jsou nakloněné zátkou dolu a každý den se přetřásají.

Šampaňské víno se může jmenovat pouze to, které bylo vyrobeno ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne na severovýchodu Francie. Můžeme si zde všimnout paralely s koňakem. Francouzským centrem pro výrobu pravého šampaňského je Reims, česky Remeš.

Pravé šampaňské se může vyrábět z pouhopouhých tří odrůd - rulandské modré, mlynářka a Chardonnay. V oblasti Champagne existuje na pět tisíc pěstitelů, kteří pěstují révu a hrozny posléze prodávají šampaňským domům.

Historie šampaňského a sektu

Mnich Dom Pérignon. Říká vám to něco? Jasně. Značku Dom Pérignon vyrábí Möet & Chandon. Traduje se, že právě mnich Dom Pérignon objevil tajemství šumivého vína. Šumivé víno s bublinkami objevil při převozech z Francie do Anglie. Nejprve s nimi urputně bojoval a chtěl je odstranit. Naštěstí si poté uvědomil potenciál šumivého nápoje a nechal bublinky žít vlastním životem. A dobře udělal!

Výroba šampaňského vína

Způsob výroby jsme již lehce nakousli v předchozích odstavcích. Není to žádná brnkačka. Naopak, je to spíše vyšší dívčí.

Šampaňské se nejčastěji vyrábí mícháním tří odrůd vína. Pamatujete si je? Pinot Noir (rulandské modré), Pinot Meunier (mlynářka) a Chardonnay. Tradičně se však mezi sebou míchají ročníky, odrůdy nebo vína z rozličných vinic. Dokonce už sám slovutný mnich Dom Pérignon s tímto mícháním začal. A jak vidno, neustalo to ani po jeho smrti.

Jakmile se hrozny sklidí, následuje lisování, fermentace a scelování. Poté přicházejí na řadu naše oblíbené kvasinky a porce třtinového cukru. Poté se vína uskladní v hlubokých a dlouhých křídlových sklepech. A zrají. A zrají. Právě v nich se víno rozvíjí a díky druhotnému kvašení vznikají oblíbené bublinky.

Druhy šampaňského

Brut a demi sec tak nějak známe všichni. Jaké dělení a označení však nesou zbylá "šampáňa"? Mícháním různých odrůd vína z různých vinic vznikají ročníková šampaňská. Nejčastěji se "šampáňa" dělí dle obsahu cukru

Rozdělení šampaňského dle obsahu cukru

  • brut nature – musí mít pod 3 gramy cukru na litr
  • brut – má do 15 gramů cukru na litr
  • extra dry – obsahuje 12 až 20 gramů cukru na litr
  • sec – se honosí 17 až 35 gramy cukru na litr
  • demi-sec – obsahuje 33 až 50 gramů cukru na litr
  • doux – má nad 50 gramů cukru na litr

Tak co, po jakém druhu sáhnete vy? Ať už to bude po brut nature nebo doux, mějte na paměti, že nejlépe chutná při 8°C. Kvalitní ročníková vína je vhodné servírovat při nižších teplotách - obvykle při 3-4°C.

Náš TIP: Když budete šampaňské nalévat tzv. po skle, dojde k co nejmenší ztrátě

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení