71 položek celkem
Nahoru
Další produkty
Pokud chystáte oslavu nebo chcete oslavit výročí se svou drahou polovičkou, doporučujeme Vám k této příležitosti šampaňská vína. Šampaňská vína patří mezi šumivá vína, která se vyrábí tak, že se v láhvi vyvolá sekundární kvašení vína, čímž vzniká oxid uhličitý. V našem e-shopu jsou k dispozici vybraná šampaňská vína značek Moët & Chandon, Taittinger, Montaudon, Mumm, Perrier Jouet a Piper Heidsieck.

Milujete šampaňské? V tom případě Vás zaručeně potěší šampaňské značky Moët, ve kterém se snoubí vášeň, láska a dobrodružství. Moët je ideálním dárkem k narozeninám, výročí či soukromé oslavě ve dvou. Vychutnejte se vyváženou směs vína, které ve Vás zanechá svěží dojem. Moët Vás učaruje svými jemnými a vytříbenými liniemi. V našem e-shopu nabízíme několik druhů tohoto výjimečného pití, navíc za velice výhodnou cenu. Přesvědčte se o tom na vlastní oči. Prohlédněte si kompletní nabídku alkoholu na serveru Alkohol-shop.cz.

Novoroční přípitek, narozeninová oslava, promoce nebo velký životní úspěch. Tyto události se nemohou obejít bez přípitku. Šampaňské víno nemůže chybět.

Jemné bublinky a pěna až po okraj. Ihned spadne. Ale ta milisekunda nejistoty. Přeteče? Nepřeteče? I to patří k šampaňskému a slavnostním přípitkům. Ty totiž vždy stojí za to.

Všichni jsme se setkali s označením šumivé víno, šampaňské či sekt. Jaký je v tom ale rozdíl?

Rozdíl mezi sektem a šampaňským

Sekt nebo také šumivé víno se vyrábí sekundárním kvašením vína nebo moštu. Sekt se obvykle skladuje ve skleněných lahvích s uzávěrem z korku či plastu. Výroba sektu má dvě fáze. V první fázi se lisují hrozny, tím se zabraňuje vzniku oxidantních látek a tříslovin. V druhé fázi výroby se setřásá sedlina na zátku. Láhve jsou nakloněné zátkou dolu a každý den se přetřásají.

Šampaňské víno se může jmenovat pouze to, které bylo vyrobeno ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne na severovýchodu Francie. Můžeme si zde všimnout paralely s koňakem. Francouzským centrem pro výrobu pravého šampaňského je Reims, česky Remeš.

Pravé šampaňské se může vyrábět z pouhopouhých tří odrůd - rulandské modré, mlynářka a Chardonnay. V oblasti Champagne existuje na pět tisíc pěstitelů, kteří pěstují révu a hrozny posléze prodávají šampaňským domům.

Historie šampaňského a sektu

Mnich Dom Pérignon. Říká vám to něco? Jasně. Značku Dom Pérignon vyrábí Möet & Chandon. Traduje se, že právě mnich Dom Pérignon objevil tajemství šumivého vína. Šumivé víno s bublinkami objevil při převozech z Francie do Anglie. Nejprve s nimi urputně bojoval a chtěl je odstranit. Naštěstí si poté uvědomil potenciál šumivého nápoje a nechal bublinky žít vlastním životem. A dobře udělal!

Výroba šampaňského vína

Způsob výroby jsme již lehce nakousli v předchozích odstavcích. Není to žádná brnkačka. Naopak, je to spíše vyšší dívčí.

Šampaňské se nejčastěji vyrábí mícháním tří odrůd vína. Pamatujete si je? Pinot Noir (rulandské modré), Pinot Meunier (mlynářka) a Chardonnay. Tradičně se však mezi sebou míchají ročníky, odrůdy nebo vína z rozličných vinic. Dokonce už sám slovutný mnich Dom Pérignon s tímto mícháním začal. A jak vidno, neustalo to ani po jeho smrti.

Jakmile se hrozny sklidí, následuje lisování, fermentace a scelování. Poté přicházejí na řadu naše oblíbené kvasinky a porce třtinového cukru. Poté se vína uskladní v hlubokých a dlouhých křídlových sklepech. A zrají. A zrají. Právě v nich se víno rozvíjí a díky druhotnému kvašení vznikají oblíbené bublinky.

Druhy šampaňského

Brut a demi sec tak nějak známe všichni. Jaké dělení a označení však nesou zbylá "šampáňa"? Mícháním různých odrůd vína z různých vinic vznikají ročníková šampaňská. Nejčastěji se "šampáňa" dělí dle obsahu cukru

Rozdělení šampaňského dle obsahu cukru

  • brut nature – musí mít pod 3 gramy cukru na litr
  • brut – má do 15 gramů cukru na litr
  • extra dry – obsahuje 12 až 20 gramů cukru na litr
  • sec – se honosí 17 až 35 gramy cukru na litr
  • demi-sec – obsahuje 33 až 50 gramů cukru na litr
  • doux – má nad 50 gramů cukru na litr

Tak co, po jakém druhu sáhnete vy? Ať už to bude po brut nature nebo doux, mějte na paměti, že nejlépe chutná při 8°C. Kvalitní ročníková vína je vhodné servírovat při nižších teplotách - obvykle při 3-4°C.

Náš TIP: Když budete šampaňské nalévat tzv. po skle, dojde k co nejmenší ztrátě