Recept na nejlepší vánoční punč

Všichni známe ty prosincové momenty, kdy se vrátíme promrzlí z venku a jediné, na co dokážeme myslet, je lahodný horký nápoj na zahřátí. Nejjednodušší variantou bývá čaj s citronem, grog, případně svařák, nic se ale nevyrovná pravému vánočnímu punči. Ten známe z vánočních trhů nebo sjezdovek, přitom připravit si doma plný hrnec vlastního nezabere více než 30 minut. Ukážeme vám, jak na to.

Punč pochází z Indie, odkud ho do Evropy přivezli Britové. Slovo panča znamená v hindštině pět, což odkazuje k pětici hlavních surovin, z nichž se punč původně vyráběl – vodě, cukru, vínu, likéru a směsi koření. V našem receptu na vánoční punč se budeme držet základu, který obohatíme o trochu ovoce.

K přípravě hrnce poctivého vánočního punče budete potřebovat:

  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 500 ml vody
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu
  • 2 ks kardamonu
  • cukr (nebo med) dle chuti
  • ovoce dle chuti

Jak na to? Začneme tím, že si vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, smícháme s vodou a cukrem (s tím opatrně, přidat více se dá kdykoliv) a přivedeme k varu. Následně přilijeme víno, rum a přidáme koření. Výslednou směs opět zahříváme do varu, nenecháváme ale varem projít. Z punče by se pak vyvařil alkohol. Následně dosladíme dle chuti a jsme hotovi. Servírujeme v nahřáté silnostěnné sklenici s ovocem. Může být opět pomeranč a citrón, lze ale zapojit fantazii a použít jablka, hrušky či jahodový kompot – zkrátka co si mlsný jazýček zrovna žádá.

Poměry jsou samozřejmě spíše orientační, s množstvím alkoholu, ovoce i koření lze hýbat podle preferencí. Někdo si lépe pochutná bez výrazného koření, variantu bez alkoholu si zase užijí děti.

Pokud zvolíte variantu tzv. v plné palbě, mějte na paměti, že nikdy nevíte, jak silný punč se vám povedl (cílová procentáž by měla být někde u 30 % alkoholu), cukr navíc působení lihoviny zesiluje. Pijte tedy s rozumem a určitě už v daný den neřiďte.

TIP: Pokud chcete vánoční punč, který by se nestyděli naservírovat ani v michelinské restauraci, použijte místo Božkova pravý karibský rum. Zvolit lze i alternativu s brandy, případně vytunění pálenkou. Vše záleží na chuti.

Dobrodruhům není samozřejmě zapovězeno ani nahrazení tmavého rumu bílým a víno červené vínem bílým. Naše kombinace je pouhou sázkou na jistotu a odrazovým můstkem pro vaši kreativitu a neexistuje jedna správná varianta.

Přejeme, ať vám náš recept na vánoční punč poslouží, a především příjemné a klidné prožití vánočních svátků a vše nejlepší do nového roku!