Novinky

Alkohol kalkulačka

Online alkoholová kalkulačka slouží jako praktický nástroj pro odhad množství alkoholu v krvi. Tento online pomocník vám umožní získat orientační představu o hladině alkoholu, která by mohla být ve vašem těle po konzumaci alkoholických nápojů. Je klíčové si uvědomit, že výsledky získané z alkohol kalkulačky online mají pouze informativní charakter a neslouží jako definitivní ukazatel schopnosti bezpečně řídit nebo vykonávat činnosti vyžadující plnou pozornost.

Alkohol působí na každého individuálně a řada faktorů ovlivňuje, jak rychle se alkohol odbourává z těla. Proto je důležité využívat alkoholovou kalkulačku s rozumem a považovat ji za zdroj přibližných počtů, nikoliv za záruku vašeho aktuálního stavu. Nezapomínejte, že zodpovědné pití a dodržování pravidel bezpečného chování jsou vždy na prvním místě. Vždy pamatujte, že za žádných okolností neručíme za 100% přesnost výsledků a doporučujeme používat tuto kalkulačku jako nástroj pro získání orientačních údajů o množství alkoholu ve vaší krvi. 










 

Příklad výpočtu

Muž vážící 80 kg vypije dva půllitry piva s obsahem alkoholu 5 %.

Vypočet množství alkoholu:
Alkohol v gramech = (1000 ml * 5 % * 0,8) / 100 = 40 gramů
Množství alkoholu v krvi = 40 g / (80 kg * 0,7) = 0,71 promile
Alkohol odbouraný za hodinu = 80 kg * 0,1 g = 8 gramů za hodinu

V tomto případě má muž v krvi maximálně 40 gramů alkoholu, což je 0,71 promile. Aby se alkohol zcela odboural, potřebuje asi 5 hodin.

Slovník alkoholových pojmů

Najděte vysvětlení  zapeklitého pojmu ze světa alkoholu. Od teď už vás v obchodě ani na baru nic nepřekvapí.

Abv

Abv je označení v procentech pro obsah alkoholu. Konkrétně značí počet mililitrů čistého ethanolu na 100 mililitrů nápoje při teplotě 20 °C.

Aging (zrání, staření)

Aging, neboli zrání či staření je naprosto zásadní proces při tvorbě výsledného rumu či jiného destilátu (whisky, cognac). Sudy předávají určité aromatické a chuťové vlastnosti. Výběr sudu je proto při zrání zcela klíčový.

Agricole

Agricole neboli zemědělské rumy jsou oproti tradičním rumům vyrobených z melasy cukrově třtiny vyráběny z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Jejich původ nacházíme v bývalých francouzských koloniích. Mají výrazné organoleptické vlastnosti připomínající spíše ovocné destiláty.

Americký bílý dub

Sudy z amerického bílého dubu se využívají při procesu zrání destilátů. Využívány jsou již použité a to nejčastěji po bourbonu. Předávají zrajícím destilátům určitou sílu a ostrost.

Andělská daň

Andělská daň nebo také Andělský podíl (Angel’s share) označuje whisky, která se během zrání odpaří ze sudu, což bývá obvykle 2% – 5% ročně. Množství záleží na dřevě, teplotě a vlhkosti okolního vzduchu. 

Años

Años je španělské označení věku. Často se s ním setkáváme u vyzrálých rumů, které zrály systémem Solera.

Anýzovka

Anýzovka je čirým alkoholickým nápojem vyráběným z koření zvaného anýz. Nejznámnějšími zástupci jsou francouzský Pastis, řecké Ouzo nebo italská Sambuca.

Aperitiv

Aperitiv je nápojem, jehož funkcí je povzbudit před jídlem chuť. Osvědčenou klasikou mezi aperitivy jsou vermuty jako Cinzano či Martini. Další možností, která roste na popularitě, jsou kořeněné bittery, tedy Aperol či Campari

Aguardiente

Aguardiente je výraz pro těžší profil rumů, který je destilován na maximální hodnotu 75 % alkoholu. Tyto rumy mají velký potenciál k dlouhodobému zrání v dubových sudech. Základem jsou například u rumů Oliver & Oliver z Dominikánské republiky.

Barrel

Barrel je označení pro sudy vyrobené nejčastěji z dubového dřeva.

Beverage Testing Institute Chicago

Beverage Testing Institute Chicago je nezávislá a uznávaná světová instituce, která hodnotí alkoholické produkty.

Blended rum

Blended rum je označení drtivé většiny rumů, které bývají směsí určených jednotlivých rumových bází rozdílného věku a zrání. Rumy v konečném blendu (směsi)  mohou pocházet od jednoho, ale i více výrobců.

Blending

Blending je velmi důležitá část procesu výroby destilátů, kdy Master Blender míchá jednotlivé alkoholové báze či již hotové rumy a vytváří tak výsledné poklady.

Bourbon

Bourbon je whisky, k jejíž výrobě se použilo minimálně 51% kukuřice. Je typická pro USA, kde se často vyrábí.

Butt

Butt je označení sudu o objemu 475 – 500 litrů. Nejčastěji se využívá pro zrání sherry.

Calvados

Calvados je francouzská ovocná pálenka z jablek a/nebo z hrušek.

Cava

Cava je španělskou obdobou italského Prosecca, tedy šumivého vína. Vyrábí se výhradně ve španělském regionu Cava.

Cognac

Cognac je oblastí ve Francii, která je výhradním producentem koňaku, tedy nejznámnějšího typu brandy.

Cukrová třtina

Z cukrové třtiny se vyrábí primárně cukr, ale jako vedlejší produkt vzniká melasa. Ta je známá pro výrobu klasického rumu. Z čerstvé šťávy cukrové třitiny se vyrábějí tzv. agricole rumy (zemědělské).

Destilace

Destilace je metoda oddělování kapalných látek založená na různé těkavosti složek ve vroucí kapalné směsi. Uplatňuje se v chemickém průmyslu například při zpracování ropy či v potravinářském průmyslu při výrobě pálenky — destilátů.

Digestiv

Digestiv se servíruje po jídle, je tedy opakem aperitivu. Jeho funkcí je pomoci s trávením. Obvykle se jedná o silnější destilát, například ovocnou pálenku.

Dvojitá fermentace

Dvojitá fermentace je metoda užívaná především při výrobě šampaňského, při níž se víno po prvotním lisování a kvašení uzavře, následně znovu otevře a přidají se do něj kvasinky s trochou cukru. To dá vzniknout charakteristickým bublinkám.

Dvojité zrání

Dvojité zrání je metoda, kdy je destilát na nějakou dobu, obvykle 6 - 9 měsíců umístěn do sudu, ve kterém před tím zrál úplně jiný destilát nebo fortifikované víno jako např. whisky, tequila, portské nebo sherry. To ovlivní jeho charakter a organoleptické vlastnosti.

Eaux-de-vie

Eaux-de-vie je bezbarvou ovocnou pálenkou připravenou pomocí fermentace a dvojité destilace. Pochází z Francie a dala by se volně přeložit jako "voda života".

Fermentace

Fermentace (kvašení) je biotechnologický proces, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) na jednodušší látky.

Francouzský bílý dub (evropský)

Sudy z evropského, neboli francouzského bílého dubu se používají při procesu zrání destilátu a mají zjemňují účinky. Destiláty pak mají jemný a příjemný nasládlý podtón.

Grappa

Grappa je italskou brandy, resp. ovocnou pálenkou.

Gruziňák

Tzv. gruziňák je koňak, který se vyrábí z odrůd hroznového vína Lalvari a Rkatsiteli pěstovaných na gruzínských vinicích v oblasti Kachetie.

Hogshead

Hogshead je označení sudu o objemu 225 – 250 litrů. Druhý nejpoužívanější druh sudů po barrelu. Většinou se vyrábějí právě z rozebraných barrelů.

Champagne

Označení Champagne smí využívat pouze šampaňské, které se vyrábí ve francouzské oblasti Champagne - Ardenne. Pro výrobu se nejčastěji využívají tři základní odrůdy vinné révy a to Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

Industriel

Industriel je označení rumů, které jsou vyrobeny výhradně z melasy cukrové třtiny. Jedná se o drtivou většinu všech rumů.

Irská whiskey

Pravou irskou whiskey nazýváme jemný obilný destilát, který následně zraje minimálně 3 roky v dubových sudech. Oproti tradiční skotské whisky je vždy 3x destilovaná a hlavním předpokladem je také absence rašelinově chuti.

Jednosladová whisky

Jednosladová whisky se vyrábí z vody a sladového ječmene v destilační nádobě. Pochází z jedné palírny, ale může obsahovat whisky z více sudů nebo šarží.

Kontinuální destilace (kolonová)

Kontinuální, neboli Kolonová destilace probíhá v kolonovém destilačním přístroji, někdy též podle svého vynálezce nazývaném Coffeyho destilační přístroj. Stejně jako u kotlíkové destilace je cílem odvést nechtěné, nepříjemné příchutě a shromáždit ty žádoucí.

Kotlíková destilace (periodická) - Pot Still

Kotlíková, neboli periodická destilace slouží k výrobě těžších stylů rumů za pomoci tradičního kotle. Dnes ji používá velmi malé množství výrobců, mezi které patří např. slavná destilérie Foursquare z ostrova Barbados.

Malt whisky

Malt whisky je označení pro sladovou whisky, která se vyrábí ze sladového ječmene. Tato whisky pochází ze Skotska.

Master Blender

Master blenderem je osobnost, která má na starosti finální přípravu rumu (whisky či cognacu). Za pomoci určených rumových bází či již hotových rumů vytváří výsledné rumy.

Melasa

Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Melasa z cukrové třtiny se využívá primárně k výrobě kvalitních rumů. Obsahuje množství minerálů a stopových prvků. Má podobu hutné a lepivé hmoty.

Modrá agáve

Modrá agáve je rostlina, která se využívá k výrobě tequily. Pro výrobu se používají "srdce" tohoto sukulentu, které musely zrát cca osm let.

Oddýchání rumu

Oddýchání rumu nazýváme velmi podstatný závěrečný proces u výroby rumů, kdy dochází k doladění všech zásadních vlastností výsledného rumu.

Organoleptické vlastnosti

Organoleptické vlastnosti jsou charakteristické rysy, které lze poznat a zhodnotit pomocí lidských smyslů. Když je tedy řeč o destilátech, patří mezi ně zejména barva, vůně a chuť.

Proof 

Proof je procentní vyjádření obsahu alkoholu používané v USA. Odpovídá dvojnásobku našeho procentního vyjádření. 80 proof = 40% abv.

Přívlastkové víno

Přívlastkové víno je nejvyšší kategorií u nás vyráběných vín. Obsahovat může maximálně tři odrůdy vína ze stejné vinařské podoblasti, v které musí zároveň proběhnout i výroba.

Reserva

Označení reserva znamená zásobu toho nejlepšího rumu z daného ročníku. Ten se archivuje a používá pro výrobu stařených rumů.

Rmutování

Rmutování je nejdůležitější proces při vaření piva, který následuje hned po vystírání. Tento proces určuje základní chuťový charakter vyrobeného piva. Základní metodami rmutování jsou infuze a dekokce.

Ročníkové víno

Ročníkové víno kombinuje různé odrůdy z různých vinic, avšak ze stejného roku. Ne vždy však tento postup možnosti daného roku umožňují.

Rye whiskey

Rye Whisky se vyrábí z žita, kterého musí obsahovat minimálně 51%. Pochází z USA

Sangria

Sangria je alkoholický nápoj, který pochází z Pyrenejského poloostrova. Je to vlastně punč, jehož přísadami jsou červené víno a nakrájené ovoce. Často se můžeme setkat s tím, že obsahuje i něco navíc - brandy či pomerančovou šťávu.

Sherry

Sherry je alkoholický nápoj vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jedná se konkrétně o fortifikované víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát.

Single cask

Single cask je označení stařených destilátů, které byli vyrobeny z jednoho sudu. Jedná se o limitované edice, na které jsou výrobci patřičně hrdí a jsou velmi oceňovány.

Single malt whisky

Single malt whisky je označení pro sladovou whisky vyrobenou v jedné konkrétní palírně. Pravidlem je, že se v ní nemůže objevit whisky z palírny jiné.

Solera

Solera je proces míchání různě starých rumových bází do sudů za účelem vzniku výsledného delikátního rumu. Sudy jsou srovnány v pyramidě, tak aby vždy docházelo k míchání mladšího rumu se starším. 

Tennessee whiskey

Tennessee whiskey musí obsahovat 51% kukuřice podobně jako bourbon. Ale před lahvováním se musí filtrovat přes lože dřevěného uhlí z javoru cukrového.

Těžký rum

Těžký rum je výsledek kotlíkové destilace tzv. pot still či v koloně na hranici max. 75% alkoholu. Takový rum má výrazné organoleptické vlastnosti a je ideální k dlouhodobému zrání v dubových sudech.

Vermut

Vermut je víno, do nějž je přidána směs aromatických bylin, především pak pelyňku pravého, a cukru. Tím je dosaženo specifické hořkosladké chuti a také vyššího obsahu alkoholu. Jedním z u nás nejznámějších vermutů je Cinzano.

VS (very special)

VS značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 2 roky stará. Koňaky bývají ve skutečnosti směsí několika ročníků. Zkratky koňaků se tedy týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi.

VSOP (very superior old pale)

VSOP značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 4 roky stará. Koňaky bývají totiž ve skutečnosti směsí několika ročníků.  Zkratky koňaků se týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi.

Whiskovka

Jako whiskovku označujeme menší oválnou skleničku o objemu asi 2dl, která slouží k pomalé konzumaci whisky, ale i jiných kvalitních destilátů, jako je například rum.

XO (extra old)

XO značí, že nejmladší složka směsi je nejméně 6 let stará. Koňaky bývají ve skutečnosti směsí několika ročníků. Zkratky koňaků se tedy týkají konkrétně té nejmladší složky každé směsi. Pod označení XO spadají také rumy s věkem 20 až 35 let.

Degustační zápisník rumového nadšence

Ukázali jsme vám, jak se vyrábí rum, a to od cukrové třtiny až k láhvi. Psali jsme také o tom, jak správně pít rum, jaké jsou druhy rumů a jak si vybrat ten správný. Pro rumové nadšence jsme si připravili články o tom, za kolik se prodal nejdražší rum a jak se rum liší od cachaçy. Abyste se stali skutečným znalcem, už vám chybí jen jediné: ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. A to je obvykle ta nejpříjemnější část. Čím se však liší degustace rumů od prostého pití? Degustátor si své zážitky zaznamenává a nebojí se ani hodnocení rumů. Připravili jsme pro vás originální degustační zápisník, který navazuje na sérii článků Velký průvodce rumem.

Nechápejte nás špatně. Věříme, že byste si daný rum pamatovali i bez zápisu (samozřejmě, pokud by zrovna nebyl chutný až příliš). Účelem zápisníku je mít záznam nejen o tom, který rum už jste vyzkoušeli, ale i jak vám sedl, a tedy zda je dobrý nápad si příště dát podobný, nebo dokonce ten samý.

Zatímco u základní klasifikace (Lihovar, Země původu, Cena, Typ, Věk, Vzorkovaný) najdete potřebné informace jednoduše na etiketě, Barva a Vonný chuťový profil už z velké části závisí na vašich zkušenostech a představivosti. Můžete si samozřejmě na různých fórech najít, co o daném rumu napsali jiní uživatelé, věřte ale, že degustace rumu je podstatně větší zábava, když vše klasifikujete sám – i kdyby to znamenalo sem tam nějakou tu odchylku.

Hodnocení rumů bude vždy z velké části záviset na vašich osobních preferencích. Je to vlastně taková recenze rumu. Přestože existují takové, které jsou obecně brány jako kvalitní (a ty, které jsou považovány za nekvalitní), 10 expertů bude mít na jednu láhev 10 různých názorů. Nebojte se řídit tím, jak to cítíte vy, a vyvinout si svůj vlastní jedinečný styl.

Co do sekce Poznámky? Třeba kde jste si rum dali, s kým, jaká zrovna hrála hudba nebo jaké zvláštní asociace se vám v souvislosti s chutí či vůní vynořily v hlavě. Zápisník je koneckonců hlavě pro vás, vy se k němu chcete v budoucnu vracet a vzpomínat.

Kde začít? My pro začátek doporučujeme tyhle tři kousky, na kterých si můžete zkalibrovat měřidla:

1. El Dorado 12Y

Komplexní rum, který zrál 12 let, a přesto se vyznačuje především svou jemností.

2. Appleton Estate Reserve Blend

Zlatý rum s bohatší chutí s tóny karamelu, vanilky, koření a trochou ovocné sladkosti.

3. Zacapa Centenario 23Y

Prémiový guatelamský rum s tóny karamelu, medu a tmavé čokolády a dlouhým dozvukem.

Než se do toho pustíte, neuškodí si také připomenout, jak pít rum tak, abyste si ho co nejvíce vychutnali a ve společnosti byli za fajnšmekry.

Přejeme vám, ať vám náš degustační zápisník slouží ku prospěchu, a hlavně mnoho zajímavých a intenzivních zážitků na vaší rumové cestě!

 

 

 Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Nejdražší rum na světě

Když se řekne rum, většina z nás si vybaví slunce, Karibik a mořský vánek. Pro některé jde ale o více než jen tropický drink. Představuje pro ně hodnotnou kulturní tradici, a někdy dokonce investici. Pojďte s námi v rámci naší série Velký průvodce rumem nahlédnout do fascinujícího světa luxusních rumů a zjistit, za kolik se prodal ten nejdražší rum na světě.

Na ceně lahve rumu se odráží mnoho různých vlivů. Mezi ty nejdůležitější patří doba zrání. Stařený rum, který ležel v sudech po desetiletí, bude obvykle mít komplexnější a vyváženější chuťový profil. Významnou roli hraje také země původu. Na Jamajce, Barbadosu nebo Kubě je rum hluboce zakotven v místní kulturní identitě. Díky vytříbeným výrobním postupům a péči mají zdejší produkty logicky také vyšší kvalitu.

A pak jsou tu speciální limitované edice. Rumy vyráběné v omezeném množství jsou často unikátní díky svému stáří, výrobní metodě, chuti, ale také obalu. Stávají se pak ceněnými kousky ve sběratelských sbírkách, stejně jako je tomu třeba u mincí nebo poštovních známek. Kromě vzácnosti prodává i příběh; jak daný rum vznikl, kde zrál, nebo kdo založil danou palírnu.

Ty nejdražší rumy jsou tedy nejen výsledkem řemeslné dovednosti a trpělivosti, ale i luxusními položkami, symboly statusu. A mnozí sběratelé a investoři vidí navíc v jejich vlastnictví příležitosti k budoucímu zhodnocení.

My běžní smrtelníci oceníme skutečnost, že drahý rum není automaticky lepší než ten ze střední cenové kategorie, alespoň jde-li o chuť. Sběratelství je spíše kratochvílí vyšších vrstev, velmi kvalitní a chutné rumy na dlouhé večery seženete za dostupné ceny, někdy dokonce i v běžných kamenných obchodech. Návod najdete třeba v našem článku Jak si vybrat rum.

 

Za kolik se prodal nejdražší rum na světě?

Nejdražším zaznamenaným rumem je J.Wray & Nephew z roku 1940. Ten přitom zrál 25 let, pochází tedy už z roku 1915. Cena se tak vysoko vyšplhala především díky jeho vzácnosti; většina lahví se už dávno vypila, v současnosti existují pouhé 4 neotevřené, přičemž hodnota každé z nich činí úctyhodných přibližně 1 200 000 Kč.

Na druhém místě je opět rum značky J.Wray & Nephew, konkrétně President’s Reserve. Zrodil se u příležitosti návštěvy amerického prezidenta na Jamajce v roce 1982 a vyrobilo se ho pouze 12 lahví. Je směsí rumů, nejstarší z nich jsou z roku 1906. Zájemce z Itálie jej vydražil za v přepočtu téměř 930 000 Kč.

Třetí místo má Legacy z luxusní trinidadské palírny Angostura. Ten vznikl v roce 2012 u příležitosti 50. výročí nezávislosti Trinidadu. Uložen byl ve 20 stříbrem dekorovaných křišťálových karafách, každou z nich navíc zdobí stříbrná zátka s motivem vzácného trinidadského motýla. Výroba proběhla metodou double-barrel aging; rumy zrály nejprve minimálně 17 let samostatně a potom 10 let společně v sudech po bourbonu. Jeho hodnota činí asi 560 000 Kč.

Celkem 12 lahví Barbados Private Estate z roku 1780 poslal v tomtéž roce obchodník s otroky Edward Lascelles do svého hrabství ve Velké Británii. Tam byly uloženy do sklepa a znovu objeveny až osmou generací jeho potomků o těžko uvěřitelných 230 let později. Vydraženy byly za asi 250 000 Kč za lahev a výtěžek putoval na charitu jako odškodnění za otrokářství. Jde tak o čtvrtý nejdražší rum světa.

Do pětice zmiňme ještě Appleton Estate 50 years. Ten byl vytvořen v roce 1962 na počest nezávislosti Jamajky na Velké Británii. Hodnota jedné z tehdy vyrobených lahví činí okolo 150 000 Kč.

Zajímavosti ze světa luxusního rumu

Můžeme jakýkoli rum proměnit v drahý rum? Ano. Alespoň pokud si ho s sebou vezmeme na Mezinárodní vesmírnou stanici. Každý kilogram nákladu, který je tam dopraven, stojí asi 10 tisíc dolarů. My i tak věříme, že přibalit si s sebou pro jistotu lahev by určitě stálo za to!

Znáte zlaté prasátko, zlatou rybku, ale co zlatý rum? Ano, existují značky, které svůj rum obohacují o jedlé zlato, aby vypadal lépe a tím se i zvýšila jeho cena. Pokud se vám zdá, že je pití rumu s kousky zlata nápadem hodným piráta, nejste sami!

Někteří lidé investují do zlata, nemovitostí nebo akcií. A pak jsou tu ti, kteří investují do rumu. Ano, slyšíte dobře. Luxusní rumy se často stávají skutečnými investicemi, protože jejich hodnota může růst stejně jako u vzácných vín nebo whisky.

Láhev dobrého investičního rumu od Ron de Jeremy, u níž se předpokládá růst na hodnotě, seženete už za něco málo přes 1 000 Kč. Pro náročnější pak máme třeba 25letý limitovaný El Dorado. Tak co, zainvestujete do své budoucnosti?

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Jak si vybrat rum?

Rumový svět je plný chutí, aromat i barev. Je tak rozmanitý, že vybrat kvalitní rum, který by splnil vaše představy, může být docela oříšek. Recenze rumu se obvykle liší, ani experti se totiž neshodnou, jaký je ten nejlepší rum. Určující není vždy ani cena rumu. Tento článek z naší série Velký průvodce rumem vám pomůže vybrat ten správný – nebo vás alespoň navede na tu správnou cestu.

O tom, co můžete na jazyku očekávat, rozhodují čtyři hlavní faktory. Těmi jsou typ rumu, země původu, stáří a sladkost. My se teď podíváme trochu blíže postupně na každý z nich. Díky tomu budete moci zjistit, kde na pomyslném rumovém kompasu se vyskytujete a kam svůj výběr směřovat. Na závěr se podíváme na několik doplňujících faktorů a dáme i několik tipů na kvalitní rum pro začátečníky. Tak pojďme na to.

1. Druh rumu

Typ rumu rozhoduje o tom, jak rum chutná, ale také o tom, jaké je jeho vhodné použití. Zde je základní dělení.

  • Bílý rum. Obvykle neprošel procesem zrání a má tak jemnější chuť. Hodí se nejlépe pro míchání do koktejlů.
  • Zlatý rum. Prošel procesem zrání, což mu dodává barvu a komplexnější chuť. Hodí se i pro pití jen tak nebo s ledem.
  • Tmavý rum. Obvykle zraje déle než rum zlatý, a jeho chuťový profil je tak nejvýraznější. Prémiové rumy bývají nejčastěji z této kategorie.
  • Aromatický rum. Aromatické rumy byly obohaceny o přísady jako ovoce, koření a byliny a každý z nich má tak svoji velmi specifickou chuť.

Pokud byste o dělení rumů chtěli vědět více, přečtěte si náš článek o druzích rumů.

2. Stáří rumu

Stáří má u rumu vliv především na sílu a bohatost chuti. Potřebnou informaci obvykle nalezneme na etiketě.

  • Mladé rumy. Zrají méně než 4 roky. Jsou dobrou volbou pro příznivce lehčích rumů a také do míchaných koktejlů.
  • Středně staré rumy. Zrají 4 až 12 let. Hodí se jak do koktejlů, tak pro konzumaci bez přísad, případně s ledem.
  • Staré rumy. Zrají více než 12 let. Jejich chuť a aroma jsou obvykle bohaté a komplexní, hodí se tak pro pomalé, soustředěné popíjení a nejvíce je ocení zkušení milovníci rumu.

Ačkoli stáří rumu částečně souvisí s jeho barvou, nejedná se o totéž. Existují bílé rumy, které procesem zrání prošly, stejně tak rumy tmavé, které svoji barvu získaly již při střední době zrání. Kategorie však mají podobný základ, přičemž stáří do značné míry určuje barvu rumu.

3. Země původu

Nejznámější rumy pocházejí samozřejmě z oblasti Karibiku a Latinské Ameriky, výrobu kvalitních rumů ale najdeme všude na světě. Pojďme se podívat na zjednodušenou klasifikaci.

  • Karibik. Rumy se vyrábí na Jamajce, Barbadosu či Guyaně. Charakter se liší ostrov od ostrova, obecně ale můžeme říci, že rumy z této oblasti vynikají svou silnou a bohatou chutí.
  • Latinská Amerika. Oblast zahrnuje země jako Nikaragua, Panama či Guatemala. Zdejší rumy jsou sladší s tóny karamelu a vanilky, často zrají v sudech po bourbonu.
  • Francouzská zámořská teritoria. Na Martiniku, Guadeloupe a Réunion najdeme tzv. agricole rumy, které se nevyrábí z melasy, ale čerstvé šťávy z třtiny, což jim dodává lehkost a jemnost.
  • Indie. Málo se ví, že Indie je jedním z největších producentů rumu na světě. Rumy, které odtud pocházejí, jsou obecně obvykle silnější a zároveň sladké.
  • Austrálie. Výrobou rumu proslul především stát Queensland. Také tamější rumy mají bohatý chuťový profil, časté jsou tóny vanilky.
  • Filipíny. V rumech pocházejících z asijského souostroví převažují sladší chutě, a to karamel, vanilka a různé druhy ovoce.

4. Sladkost rumu

Dalším klíčovým faktorem při výběru rumu je sladkost. Někteří upřednostňují sladší rumy, zatímco jiní dávají přednost suchým variantám. Jde přitom o zcela subjektivní měřítko, nelze říct, na kterém konci škály jsou rumy zpravidla lepší.

Kategorie sladkosti má souvislost se zemí původu; zatímco někde můžeme čekat sladší rumy, jinde narazíme obvykle na sušší. Ani zde se však nejedná o pravidlo; na chuti rumu se podílí podstatně více faktorů.

Další proměnné

Kromě výše zmíněných čtyř klíčových vlastností mají na výslednou charakteristiku a kvalitu rumu vliv ještě další proměnné. Těmi mohou být:

  • způsob výroby
  • druh sudu, ve kterém rum zrál
  • to, zda proběhl proces filtrace
  • obsah přidaných látek
  • mixologické možnosti a párování s jídlem

…a dalo by se pokračovat. Objevování rumů a jejich rozdílů je nikdy nekončící cestou.

 

Naše tipy pro začínající nadšence

Pití Captaina Morgana z panákových skleniček už vás omrzelo, ale ještě se nepovažujete za experta? Přinášíme několik tipů, které ve vás zaručeně probudí zvídavého nadšence.

1. Diplomatico Reserva Exclusiva (Venezuela)

Ideální volba pro ty, kdo preferují jemné a sladší rumy, ale zároveň očekávají více než jednu vrstvu chuti.

2. Plantation Grande Reserve 5 Year (Barbados)

Taktéž spíše sladší a jemnější rum, v němž můžeme rozeznat tóny banány, kokosu a vanilky.

3. Appleton Estate Signature Blend (Jamajka)

Tmavý rum, který nabízí již o něco komplexnější chuť s nádechem exotického ovoce a koření.

4. Havana Club Añejo 7 Años (Kuba)

Při své střední době zrání má tato Havana těžší a hlubší chuť. Hodí se spíše pro pomalé popíjení.

5. El Dorado 12 (Guyana)

Luxusní rum, který si svou vcelku zvláštní chutí již 3x vysloužil zlatou medaili v soutěži Caribbean Rum Taste Test.

Bonus: Rum jako investice

Díky své rostoucí popularitě mezi degustátory se rum kromě zpestření večírků stává také vyhledávaným investičním artiklem. V kurzu jsou především ty kousky, kterých bylo nalahvováno pouze omezené množství, a které se vyznačují jedinečným chuťovým profilem. Více o tom, jak investovat do alkoholu, se dočtete v našem článku.

Můžeme vám ale prozradit, že cena rumu není v tomto případě jediný určující prvek; nepotřebujete tak vstupní statisícový kapitál. Limitované kousky od Zacapy, El Dorado nebo Rona de Jeremyho, u nichž se předpokládá růst na hodnotě, seženete už do tří tisíc.

Tak na zdraví a přejeme vám spoustu hodnotných rumových zážitků!

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Cachaça aneb brazilský rum

Pokud jste někdy ochutnali brazilský drink Caipirinha, pak jste už nejspíš měli tu čest s cachaçou. Jde o destilát z Brazílie, který se vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny a je známý pro svou jedinečnou chuť i kulturní význam. A ačkoli se mu někdy přezdívá brazilský rum, jsou zde podstatné rozdíly. Pojďme si udělat odbočku z naší série Velký průvodce rumem a společně se podívat, jak cachaça vznikla, co ji činí výjimečnou a čím se liší právě od blízce příbuzného rumu.

Historie a původ cachaçy

První záznamy o výrobě cachaçy sahají do 16. století, kdy začali v Brazílii portugalští kolonizátoři pěstovat cukrovou třtinu. Původně vznikala jako vedlejší produkt při výrobě cukru – fermentovaná šťáva z cukrové třtiny se destilovala, aby se předešlo jejímu rychlému zkažení. Brzy se však stala populárním nápojem mezi otroky a chudými vrstvami brazilské společnosti.

Na přelomu 17. a 18. století se cachaça stala dokonce důležitým ekonomickým artiklem, když ji kolonialisté začali používat jako platidlo při obchodu s africkými otroky. V tomto období se také výrazně zlepšila technika výroby destilátu, což zvýšilo jeho kvalitu i popularitu.

V 19. století se začala objevovat na stolech bohatších vrstev, kde konkurovala dováženým evropským lihovinám. V této době také začal rozmach malých rodinných palíren, které se soustředily na výrobu kvalitní cachaçy.

Ve 20. století začala pak cachaça získávat mezinárodní uznání. V roce 1922 prohlásili umělci a intelektuálové na Modernistické umělecké neděli v São Paulu cachaçu za národní nápoj Brazílie. V těchto letech se cachaça také stala základem pro drink Caipirinha, který se nyní těší celosvětové popularitě.

Výroba cachaçy

Proces výroby cachaçy začíná sklizní cukrové třtiny. Ta se pak presuje, aby se získala čistá šťáva zvaná caldo de cana. Musí se tak učinit do 24 hodin od sklizně, aby se zachovala její čerstvost.

Šťáva se pak fermentuje pomocí přírodních či kultivovaných kvasinek, které přeměňují cukry na alkohol. Tento proces trvá 24 až 48 hodin a výsledná tekutina zvaná mosto má obsah alkoholu mezi 7 a 10 %.

Mosto se následně destiluje, obvykle v měděných destilačních aparátech, což dává cachaçe její charakteristickou chuť. Výsledný destilát, který je už nazýván cachaça, má obvykle obsah alkoholu mezi 38 a 48 %.

Po destilaci může být cachaça ihned lahvována, čímž vznikne varianta branca nebo prata (tedy cachaça bílá nebo stříbrná). Může být také uložena do dřevěných sudů k dozrávání, čímž vzniká varianta amarela nebo ouro (žlutá nebo zlatá). Destiláty, které zrály v dřevěných sudech, získávají kromě charakteristické barvy také komplexnější chuť a aroma.

 

V čem je cachaça výjimečná

Cachaça je nápojem s hlubokými kořeny v brazilské kultuře a historii. Považuje se za národní nápoj Brazílie a je stále neodmyslitelně spjatá s tradicemi, hudbou a oslavami země.

Neobvyklý je také výrobní proces, z nějž získává unikátní svěží a ovocnou chuť. Různé typy dřevěných sudů, v nichž dozrává, jí pak dodávají další specifické chutě a aromata. S některými z druhů dřeva na sudy se přitom nesetkáte nikde jinde na světě. Pochází ze stromů amburana, bálsamo nebo jequitibá.

Cachaça versus rum

Ačkoli jsou cachaça a rum oba destiláty z cukrové třtiny, existují mezi nimi zásadní rozdíly. Tím nejdůležitějším je, že se cachaça vyrábí z čerstvé šťávy cukrové třtiny, zatímco většina rumů z melasy, tedy vedlejšího produktu výroby cukru. Díky tomu má cachaça neboli brazilský rum ovocnější a mnohem více svěží chuťový profil než většina rumů.

Dalším důležitým rozdílem je, že cachaça je typicky destilována jen jednou, což zanechává více původních chutí a aromat cukrové třtiny. Rum může oproti tomu být destilován vícekrát, aby byl výsledný produkt čistší.

A konečně, najdeme zde rozdíl i z hlediska právního – cachaça je chráněna jako brazilský produkt a musí být vyrobena výhradně v Brazílii podle specifických pravidel. Rum může být naopak vyráběn kdekoli na světě.

Konzumace a použití cachaçy

Nejvíce cachaçy se spotřebuje v již zmíněném drinku Caipirinha. Ten se kromě destilátu skládá z čerstvě vymačkané limetkové šťávy, cukru a samozřejmě ledu.

Dalším populárním drinkem je Batidas, který kombinuje cachaçu s čerstvým ovocem. Quentão, který obsahuje kromě destilátu cukr, vodu, zázvor a další koření, se pak podává horký především při zimních festivalech.

Stejně jako jiné destiláty je možné si cachaçu vychutnat při pokojové teplotě samotnou. To dává smysl především u stařených variant s komplexním chuťovým profilem.

Ojedinělé pak není v Brazílii ani použití v kuchyni; najdeme ji v marinádách na maso, omáčkách i dezertech.

Zajímavosti o cachaçe

  • Cachaça je neodmyslitelně spojena s brazilským karnevalem. Během těchto slavností se v Brazílii vypije stovky milionů litrů cachaçy.
  • Cachaça má v Brazílii více než 2,000 různých názvů, mimo jiné aguardente, pinga, nebo marvada.
  • Nepřekvapí, že největším spotřebitelem cachaçy na světě je… Brazílie. Průměrný Brazilec jí zkonzumuje asi 12 litrů ročně.
  • Nejdražší láhev cachaçy na světě byla prodána za 3,5 milionu dolarů. Byla vyrobena zlatnickou firmou Billionaires Row a ozdobena více než 6 600 diamanty.
  • Dvakrát ročně, a sice 21. května a 13. září, se v Brazílii slaví den cachaçy.

Vyzkoušejte cachaçu

Pokud si chcete pálenku s cukrové třtiny nalít do některého z koktejlů, skvěle k tomu poslouží Cachaca 51. Jak ji proměnit v parádní Caipirinhu, se dočtete v našem článku o tomto brazilském národním drinku.

Radši byste si cachaçu vychutnali samotnou a porovnali její chuťový profil s rumem a dalšími destiláty? Velho Barreiro Traditional je tou správnou volbou. Unikátní zážitek z ní dělá 6 měsíců zrání v sudech ze dřeva stromů Jequitiba Rosa.

Tak co vyzkoušíte?

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Druhy rumů: jak na klasifikaci

Jak jste mohli zjistit v našem článku o výrobě rumu, proměnných, které vstupují do podoby finálního rumu, je velké množství. I proto je každý rum unikát a nenajdete dva stejné, což činí jejich objevování více vzrušujícím. Jiný rum si nalijeme do Cuba Libre a jiný si vychutnáme jen tak. Vkus se také liší člověk od člověka, a to i mezi zkušenými pijany. V rámci naší série Velký průvodce rumem vám představujeme základní druhy rumů.

1. Bílý rum

Bílý rum je nejjemnější typ rumu. Stejně jako u ostatních typů se k jeho přípravě nejčastěji využívá melasa. Obvykle zde však neprobíhá proces zrání, tolik příznačný pro ostatní rumy. Díky tomu si zachovává průzračnou barvu a jemnou, spíše méně výraznou chuť. Najdeme v něm lehké tóny ovoce, zejména citrusů, vanilky či koření.

Pro svoji neutrální povahu je bílý rum oblíbenou ingrediencí v různých míchaných nápojích a koktejlech, a to především v těch letních, osvěžujících. Používá se v Mojitu, Daiquiri nebo Piña Coladě.

2. Zlatý rum

Zlatý rum se svým profilem nachází někde mezi rumem bílým a tmavým. Oproti tomu bílému již prochází procesem zrání a nabízí bohatší chuť a aroma. Některé rumy procházejí taktéž filtrací, aby se z nich odstranily nečistoty a usazeniny.

Zlatá až jantarová barva je dána procesem zrání v dubových sudech, kde rum přichází do kontaktu se dřevem a získává z něj barevné pigmenty. Čím delší proces zrání, tím většinou tmavší barva. Chuť má obvykle sladké, ořechové a ovocné tóny. Jde tak o alkohol vhodný pro konzumaci jen tak či s ledem, výjimkou ale není ani jeho užití v míchaných koktejlech.

Vyrábí se po celém světě, přičemž různé země a regiony mají své charakteristické styly. Rumy z Karibiku, tedy z Jamajky nebo Barbadosu, bývají spíše sladší s bohatými ovocnými tóny. Rumy z Latinské Ameriky, např. z Kuby či Dominikánské republiky, mohou mít výraznější kořeněnou chuť s jemnými tóny vanilky a karamelu.

3. Tmavý rum

Tmavý rum obvykle prochází dlouhým procesem zrání v dubových sudech. Ten může trvat léta, ale i desetiletí. To mu dodává tmavou barvu a silnější, bohatší chuť, přičemž čím delší zrání, tím obvykle také větší intenzita.

Chuť je bohatá na nejrůznější podtóny. Má silnější kořeněný a karamelový charakter, ten může být doplněn tóny vanilky, sušeného ovoce, čokolády a ořechů. Nezřídka mají rumy také jemnou příchuť dubového dřeva.

Hodí se pro silnější a komplexnější rumové zážitky. Jako degustační nápoj je nejlépe jej konzumovat při pokojové teplotě, aby se plně projevila jeho chuť a aroma. Z koktejlů se pak využívá například v Old Fashioned.

Nejvíce luxusních a prémiových variant rumů najdeme právě v kategorii tmavých rumů. Vyznačují se dobou zrání dosahující často několika desetiletí. Tím je dosaženo maximální složitosti a hloubky chuti. Vyzrálé rumy mají často bohaté aroma s tóny kakaa, kávy, sušeného ovoce a koření. Jsou vysoce ceněny mezi nejen rumovými znalci.

Často se ale využívá také při vaření a pečení. Jeho silná chuť a aroma přispívají k obohacení omáček, marinád, dezertů a sladkých pokrmů, jmenovitě pak třeba banánových chlebů nebo vánočního cukroví.

4. Overproof rum

Tento rum se vyznačuje vysokým obsahem alkoholu, a to od 50 %, někdy ale až přes 75 %. Toho je dosaženo destilací ve vyšších teplotách a použitím dalších specifických technik.

Proces zrání je většinou vynechán, avšak i tak může být chuť ořechová, karamelová, kořenitá až lehce popelavá.

Používá se především jako ingredience v míchaných nápojích a koktejlech, u nichž je vysoký obsah alkoholu vyžadován. Vzhledem k voltáži blížící se v některých případech 100 % se při jeho konzumaci doporučuje maximální opatrnost.

5. Agricole rum

Většina rumů se vyrábí z melasy, tedy „odpadního“ produktu cukrové třtiny. Agricole rumy se naproti tomu vyrábí přímo z čerstvé třtinové šťávy. Ta je získávána buď ručním nebo mechanickým lámáním třtinových stonků. Obsahuje vyšší obsah vody a menší množství cukru než melasa. Následně dochází k tradiční fermentaci a poté destilaci.

Agricole rum je nejznámější v karibském regionu, zejména na ostrovech Martinik, Guadeloupe a Réunion. Tyto oblasti mají ideální podnebí pro pěstování cukrové třtiny a navazující produkci agricole rumu. Zmíněný Martinik či Guadeloupe mají navíc přísná pravidla pro výrobu a kontrolu kvality.

Chuť může obsahovat tóny zelené trávy, fialek a dalších čerstvých bylin. Vyznačuje se rovněž živou a zemitou vůní. Podle doby zrání je můžeme dále dělit na Blanc/Voit (bílý agricole rum), Ambré (zlatý agricole rum) a Vieux/Réserve (tmavý agricole rum).

Často se pije samotný, aby se plně projevila jeho charakteristická chuť a aroma. Objevuje se také v koktejlech jako punč, Mai Tai nebo Mojito.

 

6. Ochucený a spiced rum

Ochucený rum, známý také jako flavoured rum, je obohacen o příchutě a aromata z různých přísad. Mezi nejčastější patří ovoce (citron, pomeranč, banány, ananas, kokosové ořechy a další), koření (skořice, muškátový oříšek, vanilka, kardamom, hřebíček a další), byliny (máta, pelyněk a další), cukr a jiná přírodní i umělá dochucovadla.

Přísady se do rumu buď přidávají během fermentace, nebo po destilaci procesem macerace, případně pak smícháním s rumem v závěrečné fázi.

Závěr

Výčet typů je samozřejmě zjednodušený a do jisté míry selektivní. Lze najít podrobnější kategorizace, ty se navíc liší i v rámci různých regionů a jejich tradic. Začínající až středně pokročilý rumový nadšenec by si však s těmito kategoriemi měl s přehledem vystačit. S výběrem vám může pomoci také náš článek Jak si vybrat rum.

Tak na zdraví!

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Od cukrové třtiny k láhvi – výroba rumu

Rok co rok nabírá rum na popularitě nejen mezi běžnými konzumenty, ale též degustátory či sběrateli. V Česku je stále jedničkou bramborový tuzemák, na párty si pak do rum-coly nejčastěji nalijeme Captaina Morgana. I zde se však povědomí o rumu coby klenotu Karibiku šíří a mnoho z nás už vyzkoušelo Legendario, Diplomatico či Zacapu. Z čeho se vyrábí rum a jak probíhá proces jeho výroby? A proč bychom měli karibskému destilátu věnovat pozornost? Přečtěte si úvodní článek z naší série Velký průvodce rumem.

Recept po babičce a rumový turismus

Karibský rum má bohatou historii sahající do období kolonizace. Cukrová třtina, z níž se vyrábí, byla do Karibiku dovezena z Asie a postupně se zde stala důležitou plodinou. Dařilo se jí především díky optimálním klimatickým podmínkám – slunci, vlhku a půdě bohaté na živiny.

Výroba rumu obvykle probíhá tradičními metodami, znalosti o nich se předávají z generace na generaci. Obměny ve standardních postupech (jejich výčet a popis najdete níže) přispívají k vytváření charakteristických chutí a aromat rumu.

Každá země či ostrov v regionu se liší povahou cukrové třtiny i technikou výroby rumu. Jamajka je například známá svými silně aromatickými rumy s příchutí ovoce a koření, Barbados se oproti tomu vyznačuje rumy jemnými a vyváženými. Sortiment je tak pro koncového zákazníka za oceánem velmi rozmanitý.

Karibik se díky tomu v posledních letech často stává cílem tzv. rumového turismu; návštěvníci mají možnost prozkoumat rumové plantáže, destilerie, podívat se, jak se vyrábí rum a seznámit se s jeho historií. Nepřekvapí, že závěr každé takové exkurze je spjat s ochutnávkou výsledné tekutiny přímo u zdroje.

Z plantáže až do obchodu: jak se vyrábí rum

1. Pěstování cukrové třtiny

Vše začíná na plantážích, kde roste cukrová třtina – tropická rostlina, která ke svému růstu potřebuje teplo a vlhko. Pěstitelé se zde starají o její zavlažování, hnojení a ochranu před škůdci a nemocemi.

2. Sklizeň

Cukrová třtina se sklízí, jakmile dosáhne potřebné úrovně zralosti, a tedy i obsahu cukru. To obvykle trvá 12 až 24 měsíců. Sklizeň probíhá ručně i strojně, v závislosti na požadavcích krajiny i výsledného produktu. Při sklizni se odřízne horní část rostliny a zůstává ta spodní, obsahující cukrovou šťávu.

3. Třepání a lisování

Po sklizni se spodní část rostliny třepe či drtí, čímž dojde k uvolnění cukrové šťávy. Meziprodukt jde následně do lisu, kde se šťáva oddělí od rostliny.

4. Fermentace

Získaná cukrová šťáva obsahuje pochopitelně cukr, ale také další látky. Přečerpává se do nádrží, kde dochází k fermentaci pomocí kvasinek. Tím se cukr přeměňuje na alkohol. Ten je pak obsažen i v produktu fermentace zvaném melasa.

5. Destilace

Destilace probíhá ve speciálních destilačních zařízeních, kde se melasa zahřívá a odpařuje. Vzniklá pára se chladí a následně kondenzuje zpět na tekutinu. Zatímco na začátku destilace je melasa, na jejím konci už rum.

6. Zrání

Destilát se nejčastěji přelévá do sudů z dubového dřeva, kde poté zraje. Tím získává svoji charakteristickou chuť a aroma; dubové sudy přidávají do rumu tóny vanilky, karamelu i koření. Doba zrání se liší v závislosti na požadovaném typu rumu. Některé rumy zrají několik měsíců, jiné několik let. Tento bod procesu však není nutností.

7. Míchání

Zatímco některé rumy jsou v této fázi již připravené k lahvování, jiné prochází dalšími úpravami. Jednou z možností je smíchání více rumů, aby bylo dosaženo požadované konzistence a rovnováhy v chuti a aromatu.

8. Filtrace

Filtrace pak odstraňuje nečistoty, sedimenty a nežádoucí látky. Tím je docíleno vyšší čistoty a průhlednosti výsledného produktu. Ani tento krok však není pravidlem; mnohé rumy si charakteristické sedimenty zachovávají.

9. Obohacení a ředění

Některé rumy mohou být upraveny přidáním dalších látek. Typickým příkladem je karamel, který přispívá k tmavší barvě a sladší chuti. Nakonec se dolévá voda, aby měl výsledný destilát požadovaný obsah alkoholu.

 

10. Lahvování

Rum je nyní připraven k plnění do lahve. Obvykle se přelévá do skleněných lahví; ty jsou uzavřeny tak, aby se udržela čerstvost a zachovala kvalita produktu. Následuje distribuce na místní i mezinárodní trhy.

Každý z těchto kroků se mírně liší výrobce od výrobce, ale i zemi od země, a to už na úrovni pěstování cukrové třtiny, která má na každém místě trochu jiné podmínky. K bodům 6 až 9 pak dojít může, ale nemusí; některé rumy jdou po destilaci přímo do lahve, jiné zrají až několik let, míchají se, filtrují a obohacují. To vše rozhoduje o výsledné klasifikaci rumu, o níž si můžete přečíst třeba v našem článku o druzích rumů.

Ač by se to lajkovi nemuselo na první ochutnání znát, žádné dva rumy nejsou stejné. I proto je jejich ochutnávání vášní, která může člověku snadno vydržet po celý život.

Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.

Velký průvodce rumem

Co se vám vybaví, když se řekne rum? Pláže Karibiku s průzračnou vodou oceánu a letní pohoda? Vrávorající námořníci na pirátských lodích? Párty s pořádnou dávkou Cuba Libre? Nebo stále ještě náš tuzemák, vánoční cukroví a grog?

Rum se stává populárním mezi běžnými konzumenty, degustátory, ale i investory, a co do statusu přinejmenším šlape na paty whisky. Zajímavé kousky seženete leckdy i v hospůdce v menším městě.

Čím si rum získal svoji oblibu a proč bychom mu měli věnovat pozornost? Připravili jsme si pro vás průvodce, v němž se dozvíte vše, co jste o rumu kdy potřebovali (i nepotřebovali) vědět!

Výroba rumu

Proč je každý rum unikátem? Díky sofistikovanému výrobnímu procesu. Ten zahrnuje 10 kroků, přičemž ne všechny jsou povinné, a navíc se dají provádět různými způsoby. Každá láhev rumu tak skrývá svůj vlastní příběh, který je stejně spletitý a nenapodobitelný jako lidské otisky prstů. Přečtěte si náš úvod do tématu výroby rumu, nebo se do procesu výroby rumu ponořte rovnou pěkně krok za krokem.

Druhy rumů

Vzhledem k množství vlivů a rozdílnosti výsledných rumů je jejich klasifikace obtížnou disciplínou. Není to však nemožné; existují jisté společné prvky, ať už je to barva nebo třeba obsah příměsí. Do jakých skupin se rumy běžně dělí a čím se tyto skupiny vyznačují, zjistíte v článku o druzích rumů.

Velmi specifickým případem je cachaça. Jeden by si řekl, že je to rum, ale on vlastně není. Označení cachaça je opatřeno ochrannou známkou a již po staletí je neodmyslitelnou součástí brazilské kultury a oslav. A my se vůbec nedivíme. Více se o ní dozvíte v našem článku o cachaçe.

Jak pít rum

Při jaké teplotě pít rum? Je led ve skleničce přípustný, nebo ne? A jaké faktory mají největší vliv na kvalitu rumu? Umět si rum vychutnat na maximum je vskutku věda, ale ne zas taková, aby to běžný smrtelník nemohl zvládnout. Dáme vám několik základních rad, jak správně pít rum, abyste si v restauračním zařízení neuřízli ostudu.

Který rum je ten pravý? Otázka stará jako lidstvo samo. Ti z vás, co nemají ještě moc upito, by byli ve specializovaném alkoholovém obchodě nejspíš ztraceni jako Alenka v říši divů a ze všeho toho výběru by se jim zatočila hlava. My jsme pro vás sepsali některá kritéria, podle kterých se řídit, a na závěr i pár konkrétních tipů na láhve pro začátečníky. Podívejte se sami.

Aby vás praktická část, tedy ochutnávání, bavila ještě více, připravili jsme si pro vás originální degustační zápisník rumového nadšence. V něm si vyplníte jak obecné charakteristiky (země původu, typ, barva), tak vaše hodnocení každého z rumů. Budete tak v budoucnu přesně vědět, ke kterým kouskům má cenu se jednou v budoucnu vrátit.

Drinky

Rum, především ten bílý, tvoří základ mnoha osvěžujících letních drinků. Jak si připravit některé z těch nejvíce populárních, si můžete přečíst zde. A pokud chcete vyzkoušet něco více netradičního, určitě se také podívejte, jak si připravit klasické či ovocné daiquiri.

Tmavý rum známe všichni jako přísadu do zimních drinků na zahřátí. Není žádná ostuda přidat tuzemák, ale kvalita alkoholu je tím hlavním, co určuje chuť výsledného drinku. Zkuste tak pro jednou přidat pravý karibský rum. Je to ten nejlepší způsob, jak povznést váš grog, punč, vaječný likér, svařák nebo bombardino na úplně nový level.

Rumové zajímavosti

Které rumy jsou ty nejlepší na světě? Na to se samozřejmě odpovědět nedá. 100 lidí, a to i z řad rumových fajnšmekrů, by vám dalo 100 různých odpovědí. Jediné, co můžeme udělat, je poskytnout vám svůj vlastní názor, a doporučit vám 5 nejlepších kousků z naší nabídky.

Za kolik se prodal historicky nejdražší rum? Je to ještě o dost více, než si myslíte (schválně si před otevřením článku tipněte). Dočtete se také, co za cenou těch úplně nejdražších rumů stálo. A překvapí vás možná, že už za vcelku nízké částky si můžete koupit rum jako investici, která se vám v budoucnu zhodnotí.

Možná už jste někdy slyšeli o značce Legendario a jejím Elixir de Cuba. Proč elixír a ne rum? V elixíru Legendario se po dobu jednoho měsíce macerují rozinky a šťáva z nich se do něj následně vymačká. Technicky tak nejde o rum, jelikož obsah cukru se dostává vysoko nad povolenou hranici.

Zajímavým úkazem posledních let je Bumbu Rum. Cukrová třtina z 8 různých zemí a průměrných 15 let zrání jednotlivých složek z něj dělá skutečný unikát. A co teprve, když se z něj udělá sladký smetanový likér?

Pozadu se však nedrží ani stálice scény s luxusními rumy a jdou s dobou, aby si mezi konkurencí udržely svoji pozici. Master blenderem Zacapy se například nedávno stala žena, což je v tomto oboru vskutku ojedinělý úkaz. Ron de Jeremy zase v rámci rebrandingu přejmenoval své rumy na Hell or High Water.

A co se nejlépe hodí k rumu? No jasně, přece kvalitní doutník. To věděl už Winston Churchill, když bránil svoji domovinu před nálety nacistického Německa. Existují lepší a horší způsoby, jak párovat doutníky s alkoholem, stejně jako je tomu u vína a jídla.

 

Rumové dárky

Pro svou stylovost, rostoucí popularitu i obsah alkoholu je rum báječným dárkem k narozeninám nebo třeba jen tak. A k jakému svátku se láhev alkoholu hodí víc než ke Dni otců? Věříme, že vašemu tátovi udělá kvalitní rum radost. A pokud fanouškem rumu není, teď jím bezesporu být začne!

Skvělou volbou je rum také v zimních časech – buďto přímo jako dárek k Vánocům, nebo jako ochutnávkový kalendář během adventu. Ať už to čtete kdykoliv, prosinec je pravděpodobně za rohem, a tak se podívejte na naše tipy.

Rum se stal také běžnou součástí různých strašidelných oslav, jako je třeba pálení čarodějnic. Není divu, některé lahve vás totiž vystraší, i když budou jen tak stát v regálu.

Slovo závěrem

Proletěli jsme se světem rumu. Ukázali si, jak vzniká, jak si správně vybrat i s čím kombinovat. Máme degustační zápisník a jako bonus i spoustu znalostí, které nejlépe využijeme s kamarády v hospodě jako nikým nevyžádané poučky.

Abyste se stali respektovanými rumovými experty, zbývá teď už jen jediné: sbírat zkušenosti, tedy pít, pít a pít. A co si budeme povídat, to je ta část, kterou na tom všichni máme nejraději.

V našem seriálu jsme vám dali mnoho tipů na lahve, které oceníte i jako začátečníci a nejlépe se na nich naučíte rozeznávat od sebe různé chuti a specifika jednotlivých typů. V nabídce jich však máme daleko víc, a dokonce jsme vám je už i rozdělili. Tak se podívejte a nějaký si vyberte. Věříme, že uděláte správné rozhodnutí!

Tak rumu zdar!