Domácí sirupy, které vám budou mizet pod rukama

Chcete si vyrobit vlastní domácí sirupy, které nejen provoní kuchyň, ale skvěle fungují i jako základ pro letní drinky? Pak čtěte dál – čekají vás jednoduché recepty, tipy na kombinace s alkoholem i bylinky, které by vám doma neměly chybět.

Domácí sirupy jsou ideální volbou pro každého, kdo chce mít kontrolu nad tím, co pije. Neobsahují žádné konzervanty ani umělá barviva, jen čerstvé ovoce, bylinky a špetku kreativity. Ať už si vyrobíte ovocné sirupy nebo třeba osvěžující bylinkový sirup, získáte nejen intenzivní chuť, ale i všestranné využití. Skvěle se hodí do limonád, čajů i jako sirupy do koktejlů. Přírodní sirupy navíc snadno přizpůsobíte svým preferencím – sami si určíte množství cukru i výslednou chuť. Kromě toho jsou zdravé sirupy krásným dárkem, v pěkné lahvičce s etiketou udělají radost na každé návštěvě. Výroba domácích sirupů není jen o chuti, ale i o zábavě a tvoření – zkrátka o potěšení, které si můžete snadno dopřát kdykoli.

Levandulový sirup

Ingredience:

  • 250 ml vody
  • 250 g cukru
  • 2 lžíce sušené nebo hrst čerstvé levandule
  • šťáva z půlky citronu

A co samotná příprava? Je to velmi prosté a s těmi správnými surovinami už vás nemůže nic překvapit. Vše spolu smíchejte, přiveďte k varu, povařte 5 minut a nechte louhovat alespoň hodinu. Poté přeceďte a přelijte do lahve.

 

Tip: Zkuste třeba Levandulové gin tonicgin, tonik, led, citron a 2 cl levandulového sirupu.

Bezinkový sirup

Ingredience:

  • 30 květů černého bezu
  • 2 kg cukru krupice
  • 50 g kyseliny citronové
  • 3 citrony
  • 2 l převařené a vychladlé vody

Výrobu sirupu z černého bezu zvládnete levou zadní. Květy a nakrájené citrony zalijte vodou, přidejte kyselinu citronovou a nechte 24 h v chladu. Poté přeceďte ideálně přes plátýnko, přidejte cukr a v hrnci zahřejte. Občas promíchejte a počkejte až se cukr rozpustí, tekutina by se ale neměla vařit. Sirup slijte do čistých láhví a skladujte v lednici.

 

Tip: Podávejte s ledem, limetou a sodovkou jako domácí Hugo Spritz bez alkoholu – nebo naopak přidejte prosecco.

Mátový sirup

Ingredience:

  • 8 hrstí máty
  • 1 citron
  • 2 kg cukr krupice
  • 2 l vody

Do hrnce nalijte litr vody a přisypte cukr. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mezitím opláchněte mátu, natrhejte ji na menší kousky a vložte do velké mísy nebo hrnce. Zalijte horkým sirupem, přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přikryjte pokličkou nebo utěrkou. Nechte louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přelijte do čistých skleněných lahví. 

 

Tip: Tento mátový sirup do mojita vám v létě zachrání každou zahradní party. Stačí limetka, led, soda a bílý rum – nebo jen perlivá voda a pár koleček citronu.

Zázvorový sirup

Ingredience:

  • 200 g čerstvého zázvoru
  • 2 citrony
  • 1 kg cukr krupice
  • 1 l vody

Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno nebo nakrájejte na tenké plátky. Vložte ho do hrnce s litrem vody a přiveďte k varu. Vařte přibližně 15–20 minut, aby se do vody uvolnila chuť i účinné látky. Poté přeceďte přes jemné sítko, zázvor dobře vymačkejte. Do horkého výluhu přidejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu.

 

Tip: Tento sirup je skvělý nejen do horkého čaje při nachlazení, ale také jako základ pro letní drink – smíchejte ho s ledem, citronem, perlivou vodou a lístkem máty. Nebo si připravte oblíbený zázvorový mule – vodka, limetová šťáva, zázvorový sirup, sodovka a led.

Pokud už máte doma slušnou zásobu domácích sirupů a hledáte, jak je co nejlépe využít, zkuste je proměnit v osvěžující letní drinky. Mnoho bylinkových i ovocných sirupů se skvěle hodí do míchaných koktejlů – ať už preferujete něco neobvyklého jako je Caipirinha, nebo dáváte přednost výraznější chuti Gin Fizz, Daiquiri či ovocné Sangrie. Nechte se inspirovat našimi recepty na ty nejlepší letní drinky a užijte si domácí barmanské experimenty naplno.