Domácí griotka – recept z trešní a višní

Kdo někdy nezkusil griotku, jako by nebyl. Tradiční višňový likér je populární především díky své specifické, příjemně nasládlé chuti. Vynikající je jako součástí dezertů i jen tak. My vám přinášíme jednoduchý recept, podle kterého si ji připravíte sami doma.

Griotka

Název a receptura likéru jsou odvozeny z francouzského slova „griottines“, které odkazuje na malé, kyselé višně. Právě ve Francii byly tyto višně poprvé macerovány v alkoholu s cukrem, aby se prodloužila jejich trvanlivost a zvýraznila jejich chuť. Technika macerace byla přitom pro své skvělé konzervační vlastnosti v Evropě populární už od středověku.

Postupně si griotka získala i srdce Čechů – višně se u nás ostatně běžně pěstují. Původně byla v domácnostech připravována pro osobní potřebu, postupně se ale stala i komerčním produktem, oblíbeným pro svou nezaměnitelnou chuť a všestranné použití.

Dát si ji můžete samotnou, svařenou, s colou nebo v čokoládových cukrovinkách a dezertech, z míchaných drinků pak třeba v punči. Výsledný obsah alkoholu je obvykle pod 25 %.

Co budeme na přípravu skvělé domácí griotky potřebovat?

  • 500 g třešní
  • 500 g višní
  • 250 g cukru
  • svitek skořice
  • vanilkový lusk
  • několik kusů hřebíčku
  • asi 1 litr vodky nebo rumu

Pokud chcete lehčí, čistší chuť, použijte vodku. Pokud to máte raději hutnější, neostýchejte se a určitě použijte rum (doporučujeme). Pokud byste náhodou ani jedno doma neměli, skvělá griotka se dá udělat i z ovocné pálenky nebo z koňaku. No a když bude nejhůř, můžete i naředit potravinářský líh vodou do požadovaného poměru. Tak se ostatně obvykle připravuje většina průmyslově vyráběných griotek.

 

Vše máme na stole a můžeme se pustit do přípravy. Je to snadné:

  1. Višně a třešně důkladně omyjte.
  2. Smíchejte třešně, višně, cukr a koření ve velké sklenici. Vše zalijte vybraným alkoholem tak, aby to bylo dokonale ponořené.
  3. Sklenici pevně uzavřete. Na chladném a tmavém místě nechte směs macerovat alespoň 6 týdnů, ideálně ale 2 měsíce.
  4. V průběhu macerace sklenicí každých pár dní jemně zatřeste, aby se cukr rozpustil.
  5. Až doba macerace uběhne, přeceďte tekutinu přes jemné síto.
  6. Výsledný likér přelijte do čistých lahví. Ty uložte na chladném a tmavém místě, kde budou vždy připraveny k použití do cukrovinek nebo jen tak k pití.
  7. Vymacerované třešně a višně nevyhazujte! Jsou skutečnou pochoutkou (nejen) při dochucování dezertů.

Domácí griotka

Na rozdíl od většiny receptů, které u nás najdete, nemá griotka žádný příliš funkční nealkoholický ekvivalent. Doporučujeme proto si ji vychutnat tzv. v plné palbě. Stojí to za to.

Chcete si na léto připravit spíše něco, co vás v parném letním dni osvěží? Hitem posledních let je Hugo Spritz jako alternativa klasického Aperolu Spritz. U nás v redakci nedáme dopustit na Caipirinhu – silnou lahůdku z brazilské obdoby rumu cachaca. No a najdete u nás i recepty na klasiky klasik, jako jsou Mojito nebo Sex On The Beach. Tak létu zdar!