Aperol Spritz - recept

Pokud se hodí nějaký drink popíjet v létě, pak je to Aperol Spritz [aperol špric]. Ikonicky oranžový, miliony lidí ozkoušený a po celém světě oblíbený. Sytá barva, fantastická chuť, smyslné bublinky a pomeranč. Takhle zní léto. Připravte si podle našeho receptu ten nejlepší Aperol a udělejte radost sobě nebo svým kamarádům. Perfektně se hodí třeba na grilovačky. 

Postup 

Připravte si k ruce sklenici (např. na červené víno), ledy a pomeranče. Jakmile máte vše po ruce, můžete se vrhnout do přípravy Aperolu. 

  • naplňte velkou sklenici z ⅔ ledem
  • nalijte 1 díl sody (např. domácí ze Soda Streamu)
  • nalijte 3 díly Cinzano prosecca
  • krouživým pohybem nalijte 2 díly Aperolu
  • na závěr přidej pomeranče 

Díky krouživým pohybům se všechny tekutiny ve sklenici ideálně promíchají. Poměry si samozřejmě můžete přizpůsobit podle toho, na co zrovna máte chuť.  

SlideryObrázky k blogu (většinou všechny here) (3)_1

Co je Aperol zač?

Aperol je bylinný hořký likér z Itálie. Má unikátní červenooranžovou barvu a světlo světa spatřil poprvé v roce 1919. Jeho chuť je bohatá, za což vděčíme právě infuzi směsi vysoce kvalitních bylin a kořenů. 

Vyrábí se louhováním hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin, barviv ve směsi alkoholu, vody a cukru. Už víte, proč má tak nahořklou chuť? Receptura Aperolu je přísně střeženým tajemstvím a zůstává beze změny až dodnes. 

Historie Aperolu

Jak už jsme nakousli (nebo spíše usrkli?) v předchozích odstavcích, Aperol se vyrábí od roku 1919. Do světa jej poslala rodinná firma bratří Barbierů v Padově. V téže roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria v Padově. 

Jak už to ale bývá, rodinnou firmu odkoupila společnost Barbero 1891 a i ta byla odkoupena. V roce 2003 se stala součástí slavné skupiny Campari

Aperol Spritz, tak, jak ho známe, vznikl nejspíše v 50. letech jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto). 

Přejeme přesnou ruku v míchání Aperolu a nechť všem zúčastněným chutná. Pokud byste si chtěli dát jiný letní koktejl, zkuste našich 6 tipů na nejlepší letní koktejly. Nebo zkuste “vyprošťovák” Mimosu.

P. S. Víte, kdy se slavísvětový den koktejlů? Prozradíme vám to a ještě mnohem víc v našem alkoholovém kalendáři!

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení