Meruňkovice

Nejprodávanější

16 položek celkem
Nahoru
Další produkty
Meruňky mají vysoký podíl cukru. Elegantní a lehce nasládlé aroma plně přechází do ovocného destilátu. Od meruňkovice tak můžete čekat intenzivní vůni a lehoučký podtón pecek.

Správně provedená vícestupňová destilace znamená pro ovocný destilát z meruněk jemnou chuť.

Meruňkovici u nás najdete od výrobců jako Anton Kaapl, Pircher, Kleiner nebo Baron Hildprandt.

Historie meruňkovice

V České republice se meruňkovice vyrábí již od 19. století. A stejně jako slivovice, tak původ výroby ovocného destilátu z meruněk pochází opět z Vizovic. Hádejte, kdo ji zase vyráběl! Jasně, vizovický nestor Rudolf Jelínek.

Jihočeská rodina Hildprandtů postupně rozšiřovala svůj sortiment. Pochopitelně došlo i na meruňky. V jižních Čechách se pálily meruňky také od 19. století. Tradici narušila druhá světová válka a totalita. V roce 1992 se však lihovar vrátil do rukou původních majitelů. Pálení destilátů světové kvality se vrátilo a rodina Hildprandtů mohla opět vystartovat v cestě přes překážky ke hvězdám.

Výroba meruňkovice

Jak asi víme, i meruňkovice prochází destilací. Ideálně několika stupňovou. Vyrábí se z vyzrálého meruňkového kvasu a stejně jako u slivovice, je součástí výroby rmutování. Při zpracování meruněk je důležité dbát na to, aby byly odstraněny veškeré pecky.

Výsledný destilát zraje po dobu jednoho roku. Během 365 dní se sjednotí chuť a vůně.

Jak meruňkovici servírovat?

Ideální je podávat meruňkovici v pokojové teplotě. Nedoporučuje se dávat do lednice či mrazáku. Při teplotách pod 8°C obvykle dochází k vysrážení aromatických olejů. A ty jsou na meruňkovici více než zásadní. Byla by škoda o ně přijít!

Z meruňkovic si nenechte ujít Barona Hildprandta ze zralých meruněk, meruňkovici od Antona Kaapla nebo luxusní limitovanou edici rodinného archivu destilerie Kleiner. Kleinerova meruňkovice ležela v sudu 33 let. Troufnete si?

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení