Co jste nevěděli o brandy

Brandy, koňak, armagnac nebo grappa? Zjistěte, jaký je rozdíl mezi různými brandy světa a jak si je správně vychutnat. Ať už si vychutnáváte čistou kvalitní brandy, nebo si ji užíváte v lahodném koktejlu či se sodou, záleží vždy na výběru. Nejznámější brandy pocházejí z Francie a jsou pojmenovány podle regionů, kde se vyrábějí. Tím všem dobře známý je region Cognac. Objevte, jak si koňak vychutnat.

 

 

 

 

Označení brandy a jak je pít

Brandy mají označení, které vám pomohou s výběrem.

  • AC Brandy: označuje nejnižší kvality brandy, takže mnoho z těchto brandy se nejlépe hodí do koktejlů. AC brandy zraje v sudech asi dva roky. 

  • VS Brandy: znamená „very special“. Tyto brandy jsou staré minimálně tři roky, měly čas se zjemnit a převzít ze sudu charakteristické chuťové vlastnosti. Brandy VS lze použít v koktejlech, jako je například brandy alexander s trochou sody, ale i pokud máte rádi chuť brandy samotné a čisté.

  • VSOP: znamená „very special old pale“ a brandy s tímto označením jsou ve věku nejméně pěti let. Věk a stárnutí sudu pálenku zjemňuje a brandy VSOP jsou často perfektní pro usrkávání samotné.

  • XO Brandy: znamená „extra old“, brandy s tímto označením byly stařeny  po dobu minimálně šesti let. Tyto brandy můžete vidět též označené jako Vieille Reserve nebo Napoleon. Patří k nejoblíbenějším.

  • Hors d'Age: To je stará brandy. Zrála alespoň šest let. Většina z nich spíše po celá desetiletí, jedná se tedy o nejkvalitnější brandy. Pijte je vždy čisté. Nezahřívejte je. Nemíchejte je. Jen si je vychutnejte.

Rozdělení brandy 

Francouzský koňak

Cognac je nejznámější francouzská brandy. Vyrábí se z hroznového vína ve francouzské oblasti Cognac. Mezi nejznámější značky patří Remy Martin, Martell, Courvoisier a Hennessy. Mnoho koňaků se pije v jednoduchých koktejlech, například s troškou sody.  Ve městě Cognac se také běžně popíjí koňak s tonikem jako aperitiv.

Francouzský Armagnac

Armagnac není tak známý jako koňak, ale je to další kvalitní francouzská brandy vyrobená z hroznového vína. Má lahodnou a teplou chuť. Janneau je jednou z nejznámějších značek Armagnacu. Vyzkoušejte Armagnac čistý nebo v jednoduchém brandy koktejlu.

Francouzský Calvados

Pozor, tady se vinná réva mění na jablka. Calvados je francouzská jablečná brandy, která pochází z oblasti Normandie. Je to hluboce ochucená brandy s tóny jablka a dřeva ze sudů, ve kterých zraje. Calvados chutná perfektně v kombinaci s kořeněnými doutníky. 

 

Brandy z ostatních koutů světa

Brandy de Jerez je španělská brandy z hroznového vína, které zrálo v sudech po Sherry. Pijte ji samotnou a ucítíte velmi zajímavé chutě. Známá je například značka Torres, což je současně i největší producent vína v Katalánsku.

Skvělé brandy dělají také v Arménii a Gruzii. Arménská brandy se více jak 130 let řadí mezi špičku ve své kategorii. Podepsáno samotným Winstonem Churchillem. Gruzínská brandy byla v Čechách vždy velmi oblíbená a říkalo se jí gruzínský koňak neboli gruziňák.

Pisco je jihoamerická brandy vyrobená z hroznů. Destiluje se v měděných nádobách pouze jednou a zásadně se neředí vodou. Pálenka se vyrábí od 16. století. Název pisco je poprvé písemně doložen roku 1684. O jeho původ vedou spory Peruánci a Chilani.

Italská pálenka Grappa pochází z kategorie brandy zvaných pomace brandies. Tyto brandy jsou vyrobeny ze surovin, které zbyly z procesu výroby vína. Grappu pijte čistou a při pokojové teplotě. Ovocné brandy zahrnují příchutě jako jablko, třešeň a hruška. Můžete je namíchat do koktejlů místo jiných brandy, abyste přidali zajímavé profily chutí, nebo je popíjet čisté při pokojové teplotě, stejně jako jakoukoli jinou brandy. Pokud jsou příchutě a vůně příliš silné, přidejte kostku ledu a sodu.

Eau-de-vie je lehká brandy, která je čirá a bezbarvá. Může být vyrobena z různých druhů ovoce různé úrovně kvality. Je to v podstatě nezralá brandy, takže ovocné příchutě a vůně jsou více cítit než v jiných brandy. Pokud chcete zůstat věrni naší zemi, vyzkoušejte brandy od Žufánka.

Tak kterou z nich si vybrat?

Pokud s brandy začínáte, stačí se zaměřit na to, co je vám přirozené - koneckonců všichni víme, jaké jídlo máme rádi. Pokud máte rádi kořeněná jídla, nejspíš vašim favoritem nebude ta nejjemnější a naopak. Zkuste ochutnat více a zjistěte, z čeho máte ten nejlepší zážitek. O nic jiného nám přece nejde. Máte vybráno? Teď už stačí jen vědět, jak správně ji pít. Na zdraví!