Co jste nevěděli o brandy

Brandy, koňak, armagnac nebo grappa? Zjistěte, jaký je rozdíl mezi různými brandy světa a jak si je správně vychutnat. Ať už si vychutnáváte čistou kvalitní brandy, nebo si ji užíváte v lahodném koktejlu či se sodou, záleží vždy na výběru. Nejznámější brandy pocházejí z Francie a jsou pojmenovány podle regionů, kde se vyrábějí. Tím všem dobře známý je region Cognac. Objevte, jak si koňak vychutnat.

 

 

 

 

Označení brandy a jak je pít

Brandy mají označení, které vám pomohou s výběrem.

  • AC Brandy: označuje nejnižší kvality brandy, takže mnoho z těchto brandy se nejlépe hodí do koktejlů. AC brandy zraje v sudech asi dva roky. 

  • VS Brandy: znamená „very special“. Tyto brandy jsou staré minimálně tři roky, měly čas se zjemnit a převzít ze sudu charakteristické chuťové vlastnosti. Brandy VS lze použít v koktejlech, jako je například brandy alexander s trochou sody, ale i pokud máte rádi chuť brandy samotné a čisté.

  • VSOP: znamená „very special old pale“ a brandy s tímto označením jsou ve věku nejméně pěti let. Věk a stárnutí sudu pálenku zjemňuje a brandy VSOP jsou často perfektní pro usrkávání samotné.

  • XO Brandy: znamená „extra old“, brandy s tímto označením byly stařeny  po dobu minimálně šesti let. Tyto brandy můžete vidět též označené jako Vieille Reserve nebo Napoleon. Patří k nejoblíbenějším.

  • Hors d'Age: To je stará brandy. Zrála alespoň šest let. Většina z nich spíše po celá desetiletí, jedná se tedy o nejkvalitnější brandy. Pijte je vždy čisté. Nezahřívejte je. Nemíchejte je. Jen si je vychutnejte.

Rozdělení brandy 

Francouzský koňak

Cognac je nejznámější francouzská brandy. Vyrábí se z hroznového vína ve francouzské oblasti Cognac. Mezi nejznámější značky patří Remy Martin, Martell, Courvoisier a Hennessy. Mnoho koňaků se pije v jednoduchých koktejlech, například s troškou sody.  Ve městě Cognac se také běžně popíjí koňak s tonikem jako aperitiv.

Francouzský Armagnac

Armagnac není tak známý jako koňak, ale je to další kvalitní francouzská brandy vyrobená z hroznového vína. Má lahodnou a teplou chuť. Janneau je jednou z nejznámějších značek Armagnacu. Vyzkoušejte Armagnac čistý nebo v jednoduchém brandy koktejlu.

Francouzský Calvados

Pozor, tady se vinná réva mění na jablka. Calvados je francouzská jablečná brandy, která pochází z oblasti Normandie. Je to hluboce ochucená brandy s tóny jablka a dřeva ze sudů, ve kterých zraje. Calvados chutná perfektně v kombinaci s kořeněnými doutníky. 

 

Brandy z ostatních koutů světa

Brandy de Jerez je španělská brandy z hroznového vína, které zrálo v sudech po Sherry. Pijte ji samotnou a ucítíte velmi zajímavé chutě. Známá je například značka Torres, což je současně i největší producent vína v Katalánsku.

Skvělé brandy dělají také v Arménii a Gruzii. Arménská brandy se více jak 130 let řadí mezi špičku ve své kategorii. Podepsáno samotným Winstonem Churchillem. Gruzínská brandy byla v Čechách vždy velmi oblíbená a říkalo se jí gruzínský koňak neboli gruziňák.

Pisco je jihoamerická brandy vyrobená z hroznů. Destiluje se v měděných nádobách pouze jednou a zásadně se neředí vodou. Pálenka se vyrábí od 16. století. Název pisco je poprvé písemně doložen roku 1684. O jeho původ vedou spory Peruánci a Chilani.

Italská pálenka Grappa pochází z kategorie brandy zvaných pomace brandies. Tyto brandy jsou vyrobeny ze surovin, které zbyly z procesu výroby vína. Grappu pijte čistou a při pokojové teplotě. Ovocné brandy zahrnují příchutě jako jablko, třešeň a hruška. Můžete je namíchat do koktejlů místo jiných brandy, abyste přidali zajímavé profily chutí, nebo je popíjet čisté při pokojové teplotě, stejně jako jakoukoli jinou brandy. Pokud jsou příchutě a vůně příliš silné, přidejte kostku ledu a sodu.

Eau-de-vie je lehká brandy, která je čirá a bezbarvá. Může být vyrobena z různých druhů ovoce různé úrovně kvality. Je to v podstatě nezralá brandy, takže ovocné příchutě a vůně jsou více cítit než v jiných brandy. Pokud chcete zůstat věrni naší zemi, vyzkoušejte brandy od Žufánka.

Tak kterou z nich si vybrat?

Pokud s brandy začínáte, stačí se zaměřit na to, co je vám přirozené - koneckonců všichni víme, jaké jídlo máme rádi. Pokud máte rádi kořeněná jídla, nejspíš vašim favoritem nebude ta nejjemnější a naopak. Zkuste ochutnat více a zjistěte, z čeho máte ten nejlepší zážitek. O nic jiného nám přece nejde. Máte vybráno? Teď už stačí jen vědět, jak správně ji pít. Na zdraví!

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení