Tchajwanským výrobcům whisky se daří.

Whisky a whiskey jsou nápoje, který většina lidí spojuje se sychravými britskými ostrovy či se Severní Amerikou. Světový trh s whisky má ovšem ještě jednoho důležitého hráče – Tchaj-wan. Tamní nápoje rychleji stárnou a obchodníci tam mají snazší přístup k asijským trhům. Obraty tamních palíren tak raketově rostou.

Whisky z Tchaj-wanu

Whisky z Tchaj-wanu nejsou znalcům v Evropě úplně neznámé. Už před čtyřmi lety byla za nejlepší jednosladovou whisky na světě označena tchajwanská Solist Vinho Barrique z palírny Kavalan a tamní whisky platí za jedny z nejkvalitnějších. Síla Tchaj-wanu na trhu s tímto nápojem rok od roku roste. A nejde jen o vysokou kvalitu, kterou tamní whisky honosí. Oproti evropským palírnám totiž mají ty na Tchaj-wanu jednu zásadní výhodu – whisky v tropickém podnebí rychleji tzv. stárne. Proces, který by například ve Skotsku mohl trvat i dvanáct let, tak Tchajwanci zvládnou za polovinu, informuje časopis Forbes. Podle některých zdrojů stárnutí whisky na Tchaj-wanu při dodržení správných procesů může trvat třetinu času. Velkou část svých finančních prostředků přitom velké palírny nemohou využívat právě proto, že v podobě whiskey, whisky nebo bourbonu leží v sudech a stárnou. Podle serveru The Conversation má stárnoucí alkohol například u společnosti Brown-Forman, která vlastní značku Jack Daniels, hodnotu kolem 950 milionů dolarů (přes 22 miliard korun). Tchajwanské palírny mohou tento proces díky vysokým teplotám značně urychlit, a tak svůj alkohol proměnit v profit mnohem rychleji. Vyplatí se jim to i přesto, že vysoké teploty zároveň zvyšují ztráty při zrání (tzv. andělskou daň), a to až na dvanáct procent. Pro srovnání – v relativně chladném Skotsku jsou to jen zhruba dvě procenta.

Zisky rostou raketovým tempem

Zisky a obraty tamních palíren tak rostou raketovým tempem. Například již zvýšený Kavalan v loňském roce navýšil svůj obrat dvojnásobně – z 500 milionů dolarů se dostal na miliardu (tedy ze zhruba 11,7 miliard na cca 23 miliard korun). Kavalan byl jednou z úplně prvních palíren v zemi. Za třináct let fungování se jeho produkce dostala na devět milionů lahví za rok, a nemá problém shánět zákazníky. Další výhodou, kterou Tchaj-wan oproti Skotsku či Irsku má, je snadný přístup na asijský trh. Tamní trh s pálenkami přitom letos rostl o desítky procent. Export whisky ze Skotska do Číny se podle dat BBC zvedl o 34 procent, do Indie pak o 44 procent. V Asii tak mají na tento dříve typicky „západní“ nápoj čím dál tím větší chuť. Tchaj-wan přitom nemá při exportu do ostatních asijských zemí tak vysoké náklady na dopravu. Nebylo by tak překvapivé, kdyby prostoru na asijském trhu tamní palírny v příštích letech využily k ještě většímu růstu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/tchaj-wan-tchajwan-whisky-palirny.A191003_164119_eko-zahranicni_svob

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení