Jak se vyrábí rum?

Ať už jste fanoušky rumu, whisky, ginu nebo vodky, nejspíš víte, že se pravý rum nevyrábí z brambor, jak je zvykem u našeho tuzemáku. Jak ale proces výroby karibských rumů skutečně probíhá a jaké suroviny mohou být na vstupu? V článku vám přiblížíme základy alchymie, která stojí za vznikem tohoto destilátu.

Z čeho se vyrábí rum a jak?

Aby se danému alkoholickému nápoji dalo říkat rum, musí být vyroben z cukrové třtiny či melasy (která představuje meziprodukt třtiny při výrobě cukru). Takto je uvedeno v legislativě, a je to také důvod, proč náš český klenot již řadu let za rum oficiálně označit nelze. Tato melasa či šťáva z třtiny následně:

  1. projde fermentací pomocí kvasinek, na jejichž unikátnosti si výrobci zpravidla zakládají;
  2. destiluje se v destilační koloně či měděné nádobě;
  3. nechá se zrát, minimální doba je obvykle 8 měsíců až 2 roky podle země výroby; k tomu se ve většině případů využívají buďto nerezové tanky (hlavně bílé rumy) nebo již použité dubové sudy (tmavé rumy).

Výsledný produkt se nalahvuje a hurá do prodeje. Hotovo. Žádná věda.

Ačkoli by si mnozí mohli myslet, že definice výroby rumu je striktní, jelikož automaticky diskvalifikuje “bramborové” či “řepné” rumy, opak je pravdou. Uvést pouze, že daný produkt musí být vyroben z cukrové třtiny, jako je tomu v USA, nechává výrobcům spoustu volnosti. Mohou jej dle libosti doslazovat, dochucovat, nechávat zrát či skladovat v blíže nedefinovaných nádobách. Výsledné produkty se tak zásadně liší. V Evropě je definice o trochu více striktní, nespecifikuje však místo původu, zrání či způsob destilace. Všechny tyto složky přitom mají na výslednou chuť zcela zásadní vliv.

To je důvodem, proč mnozí alkoholoví gurmáni stále zůstávají věrni whisky a rum pro ně představuje destilát spíše podřadný. Zatímco u whisky jsou pravidla pevně nastavena, proces výroby rumu nemusí být transparentní, a na základě dostupných informací nemusí tak být okamžitě zřejmé, zda byl rum doslazován, či jak dlouho zrál.

Jak si vybrat ten správný rum

Přesto popularita rumu mezi alkoholovými fajnšmekry výrazně roste: zatímco dříve platilo, že whisky se pije samotná “na chuť” a rum se přidává do drinků (jeho míchání s nealkoholickými nápoji je ostatně v mixologii stále legitimní a nemělo by nikoho pohoršovat), dnes není pomalé upíjení kvalitního rumu za několik tisíc z “whiskové” skleničky ničím neobvyklým.

To, zda si rum spíše zalít colou, či pomalu vychutnat, záleží především na jeho typu. Těch existuje mnoho, představme si proto ty nejznámější:

  • Bílý rum. Většinou jde o nápoj jemnější chuti, a ačkoli existují i tzv. “lepší” a všelijak aromatické bílé rumy, právě tento typ si většinou nalijete do Cuba Libre či jiného míchaného drinku.
    • Známí výrobci: Bacardi, Clairin Sonson
  • Chachaça. Jde o variantu průzračného bílého rumu specificky z Brazílie, který obvykle nezraje, ale stáčí se rovnou do lahví.
  • Suchý rum. Po tomto typu sáhnou ti, kdo preferují “čistý” rum, bez aditiv a doslazovadel. Ačkoli by někoho mohlo napadnout, že právě toho je ten jediný “správný” rum, nemusí tomu tak být; doslazování je ve světě rumu standardní procedurou a záleží tak spíše na vkusu a chuti.
  • Sladký rum. Oproti rumu suchému má výrazně sladší chuť. Sladkost získává už při výrobním procesu, obvykle však obsahuje i doslazovadla.
  • Spiced rum. Jde o díky staření přirozeně aromatický rum, který je však obvykle ještě dochucen kořením, bylinkami či sušeným ovocem. Díky relativně volné legislativě lze destilát s těmito aditivami stále nazývat rumem.

Kam za rumovou turistikou

Tradiční výrobce rumu nabízející ty nejkvalitnější produkty najdeme logicky především v oblastech, kde se pěstuje cukrová třtina. Nejvýznamnější je v tomto ohledu ostrovní oblast Karibiku (např. Kuba, Jamajka, Portoriko, Barbados či Antigua). Zde také vznikla organizace West Indies Rum and Spirits Producers‘ Association udělující chráněné označení Authentic Caribbean Rum. Rumy se dále vyrábějí v okolních oblastech, např. v Mexiku, Brazílii či Venezuele. Zajímavostí je, že úplně první rumy se vyráběly už v Číně a Indii, cukrová třtina byla ale k jejich vzniku využita poprvé na Barbadosu.

Pokud jste rumový typ a náš článek vás navnadil, na našem eshopu si jistě vyberete rum podle své chuti. Nebojte se experimentovat: rozdíly mezi jednotlivými rumy jsou opravdu velké, a pokud vás tento karibský kulturní artefakt zatím naopak neoslovil, možná jste zatím jen nenarazili na ten správný. Přejeme vám mnoho rumových zážitků!