Jak správně pít whiskey

Proces vybírání a pití whisky se může zdát jako náročná výzva. Máme pro vás shrnutí, jak se whisky správně pije. Neexistuje žádný jediný správný nebo vyloženě špatný způsob, jak pít whisky. Pokud vás to baví, jste již na dobré cestě. Existuje však několik léty ověřených způsobů, jak tento nápoj ocenit se vším všudy. Experimentujte s různými sklenicemi a teplotou podávání. Přidejte trochu vody nebo další přísady. Pijte je třeba i v koktejlech. Jen vy víte, jak si pití whisky vychutnáte tím správným způsobem podle vašeho gusta. Zde je několik věcí, které je třeba zvážit. 

 SlideryObrázky k blogu (většinou všechny here)

 

Jak si vybrat dobrou whisky

Tento úkol může být mnohdy výzvou. Hlavně když se s whisky sotva seznamujete. Jenom vyslovit názvy některých whisky jako například Whisky Bunnahabhain nebo Allt-a-bhainne může být náročné i pro ty zkušenější. Na trhu najdete nespočet značek na výběr. 

Jako první věc musíte vědět, která whisky vám chutná. Každý druh whisky má specifické vlastnosti, podle kterých se můžete rozhodnout.
 

Whisky nebo whiskey?

Skotská whisky neboli scotch whisky se vyrábí pouze ve skotsku a zraje nejméně 3 roky. Skotská whisky umožní klíčení ječmene před sušením kouřem z rašeliníku, což jí dodává silnější chuť. 

Irská whiskey (všimněte si odlišného pravopisu) naopak obvykle používá nesladový ječmen, který není vysušen kouřem z rašeliny. To jí dodává více neutrální chuť. Irská whiskey se obvykle destiluje třikrát, zatímco skotská whisky se obvykle destiluje dvakrát, díky čemuž je hladší k pití. Jak se tedy pije irská whiskey? Díky zmíněným vlastnostem se často přidává do koktejlů. Za nejlepší irskou whiskey je často považována Jameson whiskey, z které doporučujeme namíchat irský koktejl!

Whiskey se nyní vyrábí v mnoha zemích po celém světě, přičemž některé obzvláště dobré whisky vyrábí Austrálie, Japonsko a Spojené státy. Postupně se dostává do povědomí i česká whiskyMožná zjistíte, že dáváte přednost whisky z určité části světa. To vám usnadní výběr. Nejjednodušší je totiž zůstat věrný a pravděpodobně nešlápnete vedle. 

Zjistěte rozdíl mezi jednotlivými slady a směsmi

Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují chuť různých whisky, je způsob jejich míchání. Všechny whisky jsou buď jednosladové nebo smíšené (Single malt/blended). 

Jednosladová whisky se vyrábí z vody a sladového ječmene v destilační nádobě. Pochází z jedné palírny, ale může obsahovat whisky z více sudů nebo šarží. Cílem výrobců jednosladové whisky je vytvořit nápoj s velmi výraznými příchutěmi, které jsou příkladem stylu jediné palírny. Tullamore dew 14y je jednou z nejoblíbenějších po celém světě.

Míchaná whisky obsahuje dvě nebo více jednosladových whisky vyráběných v různých lihovarech. Jsou smíchány, aby vytvořily nový profil chuti. Cílem výrobce je vytvořit hladkou a všestrannou whisky. Jednou z nejznámějších je Grant’s whisky.

Někteří lidé mají rádi výrazné příchutě jednoho sladu, zatímco jiní mají rádi jemnější blended whisky. Jakmile vyzkoušíte několik whisky, můžete si vytvořit preferenci. Díky tomu je výběr dobré whisky snazší, protože můžete jednoduše pokračovat v pití single malt nebo míchaných whisky.

Vyberte si starší whisky

Whisky se obecně zlepšuje s věkem, a proto většina lihovarů umístí svou whisky do dřevěného sudu po dobu nejméně 3 let. Během této doby bude whisky prosakovat do pórů dřeva a absorbovat část své chuti. Po nějaké době v sudu se alkohol začne odpařovat, což vede k tomu, že whisky má jemnější chuť. Whisky, které jsou starší, bývají příjemnější a mají jemnější chuťový profil. Pokud si to můžete dovolit, vždy se rozhodněte pro starší whisky.

Typ dřeva použitého k výrobě sudů, ve kterých whisky stárne, dramaticky ovlivní chuť whisky. Tyto znalosti můžete využít k výběru whisky, která vám bude chutnat.

  • Evropský dub: U whisky se obvykle objeví náznaky sherry, sušeného ovoce (rozinky, sultánky), koření (skořice, dřevo, muškátový oříšek, pomeranč).

  • Americký dub: U whisky se obvykle objeví náznaky vanilky, medu, ořechů (mandle, lískových ořechů), másla a zázvoru.

  • Japonský dub: U whisky se obvykle objeví náznaky vanilky, medu, květinové vůně, čerstvého ovoce (jablka a hrušky) a koření (muškátový oříšek a hřebíček).

Sudy na whisky se obvykle ochucují tím, že se do nich na několik let umístí sherry nebo bourbon, než se použijí na whisky. To pomůže dát whisky více chuti. Mnoho producentů také zuhelní své sudy (spálí je), aby změnili charakter dřeva. Zuhelnatělé dřevo pomáhá whisky očistit a dodává jí tmavší nebo kouřovou chuť.

Vyberte si přírodní whisky

Whisky mají často tmavou barvu, jelikož tráví spoustu času v dřevěných sudech. Někteří výrobci bohužel přidávají do svých produktů barviva, aby zajistili jednotnou barvu. To může ovlivnit chuť whisky. Zkontrolujte štítek, zda byly přidány nějaké umělé přísady.

Mám vybráno a teď už jen.. Jak se pije whisky?

  • Krok 1: Nalijte malé množství do čichače whisky nebo sklenice whisky Glencairn. Jsou to sklenice ve tvaru tulipánu, které zachycují a koncentrují aroma whisky.

  • Krok 2: Krouživým pohybem točte whisky kolem sklenice tak, aby jemně pokrývala boky sklenice. Podívejte se na barvu whisky, jak se pohybuje.

  • Krok 3: Nařeďte jej (volitelné).

  • Krok 4: Nechte to sedět nebo jej chill (volitelné)

  • Krok 5: Nos. Přineste sklo až k nosu a pořádně ho očistěte. Při prvním ucítění alkoholu si většinou všimnete alkoholu. Nadechněte se čerstvého vzduchu a znovu jej ucítíte. Tentokrát si všimnete vůní přítomných ve whisky. Tento postup ještě několikrát opakujte a pokuste se identifikovat mnoho vůní a chutí, které whisky obsahuje. 

  • Krok 6: Vypijte to! Nakonec to ochutnáme! Malý doušek whisky a všimněte si, jaké to je v ústech. Vyberte si co nejvíce příchutí. Pokud je stále příliš hořký nebo silný, přidejte ještě několik kapek vody a ochutnejte ji znovu. 

Whisky s vodou nebo bez?

Obě možnosti mají své výhody. Nejjednodušší je pít čistou whisky a očistit patro studenou vodou mezi doušky. Někteří lidé přidávají do své whisky několik kapek vody, což může otevřít chuť, když se kapaliny spojí. Experimentujte, abyste zjistili, co pro vás funguje, ale jděte pomalu. Nepřidávejte příliš mnoho vody najednou.Pokud pijete velmi starou whisky, možná ji nebudete muset ředit, protože čas v sudu snížil obsah alkoholu a zjemnil chuť.Pokud jste se rozhodli do své whisky přidat vodu, abyste získali jemnější chuť, můžete ji také nechat 10 minut odstát. To poskytne vodě čas na interakci s whisky a ještě více zjemní chuť.Pokud jste v oblasti whisky noví, můžete ji také lehce ochladit. V ideálním případě by to mělo být provedeno s kameny na whisky nebo v chladničce, aby nedošlo k zředění whisky.

Whisky s ledem nebo dokonce míchaná?

Přidání ledu do skotské whisky okamžitě přinese osvěžující zážitek, ale může také významně změnit chuť, protože zředí samotnou whisky. Chcete-li najít rovnováhu, která vám vyhovuje, zvažte množství a tvar ledu. Čím více ledu ve sklenici nebo čím větší kostka, tím pomaleji se bude tavit. A dopad bude větší na jednom opatření než na dvojnásobku.

Kombinace whisky a koktejlů je dobrý způsob, jak si ulehčit vstup do světa whisky, aniž byste museli dělat kompromisy v chuti. Umožní vám zažít whisky spárovanou s neočekávanými příchutěmi. 

Závěrem přejeme dobrou chuť a mnoho zážitků při konzumaci whiskey. Třeba u těch, které patří k nejlepším whiskey na světě.

P. S. Víte, kdy se slaví mezinárodní den whiskey? Prozradíme vám to a ještě mnohem víc v našem alkoholovém kalendáři