Recept na domácí Baileys

Chcete si dopřát něco jemného, sladkého a s kapkou alkoholu? Nebo hledáte rychlý a levný tip na jedlý dárek? Vyzkoušejte domácí Baileys – irský krémový likér, který si připravíte za pár minut, bez konzervantů a přesně podle své chuti. Ať už si ho nalijete ke kávě, na kostku ledu, nebo jím ozdobíte dezert, výsledek vás překvapí svou jemností a jednoduchostí.

Baileys

Baileys Irish Cream vzniklo v Irsku v roce 1974 a stalo se prvním krémovým likérem na světě. Kombinuje irskou whiskey, smetanu, vanilku, kakao a někdy i kávové tóny. Zajímavé je, že celý koncept vznikl téměř náhodou – irská potravinářská firma hledala způsob, jak využít přebytky smetany, a ve spolupráci s producenty whiskey vytvořila zcela nový typ alkoholického nápoje.

 

Dnes patří Baileys mezi nejprodávanější likéry na světě a najdete ho snad v každé domácnosti. Ale pozor – domácí verze je minimálně stejně dobrá. A navíc si ji přizpůsobíte přesně podle své chuti.

Co budeme na přípravu skvělé domáho baileys potřebovat?

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 200 ml kvalitní irské whiskey (Jameson)
  • 1–2 lžičky holandského kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Začněte tím, že si připravíte všechny suroviny kromě whiskey – tedy kondenzované mléko, smetanu, kakao, vanilku a kávu. Vše vložte do vyšší nádoby nebo mixéru a míchejte na co nejnižší otáčky zhruba 30 vteřin – cílem je jen jemně spojit suroviny, nikoliv je vyšlehat (při vyšších otáčkách by se směs mohla srazit nebo zbytečně napěnit).

 

Poté přilijte whiskey a zapněte mixér ještě na pár vteřin, dokud nebude směs hladká a krémová. Hotový likér přelijte do čisté, ideálně sterilizované lahve, dobře uzavřete a uložte do lednice. Tam vám vydrží klidně až 2 měsíce, pokud ho ovšem nevypijete dřív. Před každým podáváním lahev krátce protřepejte.

Domácí baileys

Tipy od nás z alkoholshopu

Pokud si lámete hlavu jakou whiskey použít, můžeme doporučit klasickou irskou – Jameson, Bushmills nebo Tullamore Dew. Pokud ale chcete experimentovat, klidně sáhněte i po jemnějším bourbonu.

 

Milujete krémové likéry, ale jste vegan nebo máte alergii na laktózu? Nevadí, zkuste veganskou alternativu Baileys bez mléka! Místo smetany použijte kokosové mléko z plechovky (ideálně tučnou část). Slazené kondenzované mléko nahraďte rostlinnou alternativou nebo kokosovým Salkem (už se běžně prodává). Použijte whiskey nebo rum – ten si s kokosem krásně rozumí. Výsledek? Jemně exotická chuť, bez laktózy.

 

Domácí likéry nejsou věda – a čím víc si je přizpůsobíte, tím víc vás budou bavit. Můžete měnit druh alkoholu, přidat skořici, pomerančovou kůru, kávový likér nebo třeba kapku espressa. Zkusit můžete také vánoční klasiku, jako vaječný likér nebo domácí griotku. A kdybyste chtěli profesionální výsledek bez námahy, mrkněte na naši nabídku hotových likérů – třeba Baileys ve speciálních edicích nebo české krémové likéry z lokálních palíren.

 

No a nakonec nezapomeň, že i když tento lahodný likér chutná spíše jako cukroví, tak obsahuje alkohol (okolo 12 %). Dávejte tedy pozor a rozhodně po konzumaci neřiďte.