Recept na nejlepší vaječný likér

Vaječný likér je vyhlášenou vánoční pochoutkou. Rok se s rokem sešel, Štědrý den pomalu klepe na dveře, Ježíšek už stepuje před domem s dárky a vy na poslední chvíli sháníte na vaječný likér recept. Máte štěstí. Zde ho najdete. A můžete si oddychnout, není to nic složitého. Za pár minut budete mít hotovo.

Vaječný likér (též vaječný koňak) ale nehraje prim pouze o Vánocích. Pochutnávat si na něm budou hosté i na narozeninách, výročích či jiných slavnostních událostech. 


Co potřebujete k pravému (nejen) vánočnímu vaječnému likéru?

Pozn. Uvedené suroviny vycházejí na 1,75 litru vaječného koňaku.

K likéru budete potřebovat: 

  • 8 žloutků

  • 40g vanilkového cukru

  • ½ vanilkového lusku

  • 1 salko

  • 1 litr plnotučného mléka

  • 1 tučná šlehačka (31 %)

  • 3 dl rumu (Eminente Reserva je více než správnou volbou, event. chybu neuděláte žádným kubánským rumem)

Domácí vaječný likér – recept ze salka

Postup je jednoduchý a rychlý. Vaječný likér ze salka je již na blízku!

  1. Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme salko, mléko, šlehačku a vařečkou mícháme. 

  2. Připravte si hrnec s pevným, silnám dnem. Do něj směs přelijte a přidejte vanilkový lusk. Pomalu a stále promíchávejte. Směs by nikdy neměla vřít. Dále promíchávejte tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Pravá hustota by měla být řidší než puding. 

  3. Do dřezu si napusťte studenou vodu a do ní vložte hrnec. Stále míchejte. Díky studené vodě a míchání se vaječný likér ochlazuje. Jakmile je studený, přidejte Eminente Reservu. Doporučujeme při tomto poměru použít 300 ml rumu. Samozřejmě, můžete dát i více. A nemusíte zůstat jenom u Eminente. Můžete použít jakýkoliv rum z Kuby

Vaječný likér by měl být díky salku, šlehačce a mléku sladký dostatečně. Pokud jste však milovníci sladkého, doporučujeme přidat do likéru cca 35 gramů vanilkového cukru. 

Doporučení: Vaječný likér po uvaření okamžitě schovejte. Hrozí, že zmizí dříve, než bude Štědrý den. A museli byste jej dělat znova. Doporučujeme vaječný koňak zamknout na několik západů a vyndat nejdříve 24. prosince. Popřípadě si udělat pořádnou zásobu a udělat vaječný likér třeba pro celou ulici! 

Náš TIP I.: Pokud máte čas a začali jste s dostatečným předstihem, nechte vaječný koňak několik dní (týdnů) odležet.

Jak skladovat vaječný likér

“Vaječňák” skladujte v lednici či na jiném chladném a tmavém místě. Díky rumu celý likér přirozeně konzervuje. Proto při správném skladování vydrží až měsíce. Ale o tom my silně pochybujeme. Po “vaječňáku” se jen zapráší. Ať chutná! Šťastné a tekuté. 

Náš TIP II.: Víte, že vaječný likér je skvělý jako základ pro dorty? 

Tip III: Vaječný likér bez vajec?

Máte rádi vaječný likér, ale nechce se vám do něj přidávat žloutky? Nebo vejce z nějakého důvodu nemusíte? Vůbec nevadí. Připravit si můžete i bezvaječný vaječňák. Stačí zopakovat postup uvedený výše, ale bez přidání vajec. A kdyby byl někdo extrémně líný (což je v zimě přípustné), stačí v krajním případě jen ohřát salka a smíchat s rumem. Sladká dobrota, co zahřeje, je na světě!

Tip IV., aneb když se vám nechce nic řešit

Pokud chcete úplnou pohodu bez starostí se skladováním, mícháním, vybíráním správných přísad do vaječného likéru, tak i tady pro vás máme řešení! Bumbu cream je rumový likér, který představuje lahodné spojení rumu, koření a smetany. Rumový krém má hluboké, komplexní aroma s tóny chai, kokosu a skořice. Na láhvi je vyražené ikonické "X", které si již umíme spojit s Bumbu značkou.