B52: hořící drink

O koktejlu zvaném B52 jste určitě už minimálně slyšeli. Pokud by se vám to nespojilo, je to ten, který v baru (obvykle v pokročilé fázi večera) dostanete zapálený a přemýšlíte, co s ním. Co za tímto nápadem stojí a jak si tento unikát připravit na house party? Vše vysvětlíme.

B52 je původně názvem amerického dálkového bombardéru (přesný název zní B-52 Stratafortress). Ten byl používán ke shazování zápalných bomb během války ve Vietnamu. Historek o vzniku drinku existuje více. Ta nejrozšířenější říká, že jej vymyslel barman z kanadské Alberty Peter Finch a původně vůbec nehořel. Jeho název byl totiž inspirován nikoli letounem, ale kapelou se stejným jménem, kterou Finch s oblibou poslouchal. Její členky nosily účes, který údajně připomíná „čumák“ právě onoho bombardéru, a tak se po něm pojmenovaly. Pokud se vám nechce googlit: účes v tomto stylu má také třeba Marge Simpsonová.

Mezi prvními drink ochutnal významný vlastník barů v různých městech v kanadské provincii Alberta. Chuť koktejlu ho nadchla, a tak jej zařadil na svá menu. Takto se pak sláva „bé padesát dvojky“ šířila dál.

Ve většině barů dnes ale dostanete koktejl B52 zapálený. Proč? Inu, spojitost s letadlem shazujícím zápalné bomby je tam vcelku do očí bijící. Dříve nebo později to přijít muselo.

Recept na B52

K přípravě budeme potřebovat:

Postup přípravy:

Na dno panákové skleničky nalijeme tři vrstvy přesně ve zmíněném pořadí, tedy od té s nejvyšší hustotou po tu s nejnižší. Má to ale háček. Pokud je tam budeme lít jen tak z hrdla lahve, promíchají se nám. Na druhou a třetí vrstvu je proto třeba použít lžičku. Tu otočíte hřbetem nahoru, následně opřete o vnitřní stranu skleničky několik milimetrů nad poslední vrstvou a opatrně vlijete vrstvu další. Pokud jste postupovali správně, máte nyní krásný tříbarevný panák. Drink lze nalít také do větší sklenice s trojnásobnými objemy likérů, pro začátek to ale nedoporučujeme.

Jiné varianty

Ano, četli jste správně, absinth v původní variantě vůbec nebyl. Ani stroh či silnější vodka. Ty se tam přidaly až posléze jako ona hořlavá vrstva. Pokud jste se na hoření těšili, dolijte zkrátka vysokoprocentní alkohol jako tenkou čtvrtou vrstvu. Tu pak zapalte a hořící drink rychle vypijte brčkem (nikoli přímo ústy!). Tímto způsobem by konzumace drinku B52 měla být bezpečná, ale i tak buďte radši opatrní; obzvlášť, pokud už máte něco málo v sobě. Jelikož pomerančový likér Grand Marnier není zrovna nejlevnější, v některých barech dostanete absinth rovnou jako celou třetí vrstvu. Tento způsob se původně nazýval B55 či B52 Gunship.

Existují i další varianty. Baileys lze nahradit vodkou nebo sambucou (B53) či zelenou (B57). Dodáte-li namísto Grand Marnier mandový likér Amaretto, dostanete zase B54. Možností je mnoho, je nutné dodržovat pořadí hustot, a v případě, že si drink chcete zapálit, dodat kapku vysokoprocentního alkoholu navrch.

Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte také na naše další tipy, co si umíchat doma na posezení s přáteli, house party nebo třeba na rande. Kompletní seznam našich receptů najdete v tomto článku.

Nezapomeňte také, že po konzumaci alkoholu se neřídí, a to ani, bylo-li jeho množství minimální.

Tak vzhůru do oblak!