Portské víno je ceněnou perlou Portugalska

Údolí řeky Douro je portugalská vinařská oblast známá také jako Trás-os-Montes e Alto Douro. I když je region spojován především s výrobou portského vína, vyrábí se zde i klasické stolní. V roce 1756 se údolí Douro stalo první oficiální právně vymezenou vinařskou oblastí na světě. Tento region má nejvyšší portugalskou klasifikaci vín Denominação de Origem Controlada (DOC). Zdejší vína pochází z hornatých svahů. Najdeme zde úzké terasy, které byly ručně podpořeny kamennými zídkami. Dechberoucí výhledy. Vinice jsou vysázeny na svazích se sklonem vyšším než 30 %.
Nejoblíbenější digestiv na světě nese své jméno podle nedalekého města Porta. Ještě donedávno se směly pouze odtud dovážet vína do celého světa. Označení Porto se v rámci Evropské unie může používat pouze pro produkty portugalské produkce. Vyrábí se zde již dva tisíce let. Jedná se o vína červená i bílá s vyšším podílem zbytkového cukru. Portské je považováno za absolutní špičku. Je oblíbenou pochoutkou po celém světě.

Od vyzrálých hroznů k zážitku ve skleničce

Vinobraní začíná na konci srpna a trvá následující dva měsíce. Zážitek, který nemá obdob. Ale množství práce, která tomu dokonalému výslednému produktu předchází, je nekonečná. Portské se vyrábí z odrůd jako Tourigal Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca nebo Tinta Barocca a další. Na samém začátku se z hroznů tvoří rmut tradičním způsobem. Poté se však víno převáží do Porta, kde se rozdělí do různě velkých sudů. Sudy se liší různou tloušťkou, přístupem vzduchu a oxidací. Následuje fermentace. Co je tedy jinak než u klasické výroby vín? Do vína se posléze přidává čistý vinný destilát - obecně známý jako aquardente. V této fázi má víno přibližně sedm procent alkoholu a proces kvašení přírodního cukru je u konce. Díky tomuto kroku je chuť portského tak sladká. Zbytkový, neprokvašený cukr zde totiž zůstává. Nakonec vína zrají až do doby, kdy se místní profesionálové rozhodnou, že jsou perfektní k lahvování. Vy si jeho rozmanité chutě pouze vychutnáváte do posledního doušku. Pozor na jednu maličkost, portské víno se pije ze speciální skleničky, která se liší od té na víno klasické.

U nás najdete nespočet značek portského vína. Mezi jednu z nejznámějším patří značka Ferreira. Ta se pyšní jak rubínovými, žluto hnědými a bílými portskými, tak jakostními portugalskými víny. Nejprodávanější značkou portského je Porto Cruz. Ti vyrábějí jejich poklady již od roku 1887. Nejen u nás v Evropě, ale i v Americe se těší úspěchu značka Porto Presidential. Jejich skvosty dostávají skvělé hodnocení od známých autorů vín, což potvrzuje také mnoho mezinárodních ocenění.

 rozme__r_na_blog_(6)

Proč si dnes můžete dát portské kdekoliv si vzpomenete?

I přes jeho portugalský původ se tento světoznámý nápoj proslavil spíše díky Británii. V roce 1667 probíhala válka mezi Francií a Anglií o španělské dědictví. Tehdy byl omezen dovoz anglického zboží do Francie. Na to samozřejmě reagoval anglický král a zakázal dovoz francouzských vín. Obchodníci tak začali vozit víno z Portugalska. Jelikož tato cesta byla podstatně delší, vína se jim zkazila. Napadlo je tak vína dolévat pálenkou, aby jim vydržely déle. To však spotřebitelé poznali, a nebyli s chutí spokojeni. Jednoho dne se 2 obchodníci ocitli v městě Lamego, kde hledali nocleh. Ubytoval je místní opat a pohostil je alkoholickým sladkým nápojem. Ten jim okamžitě zachutnal. Vyzvěděli proto recept a koupili veškeré víno, které opat měl. Portské víno se tak dostalo roku 1678 do Evropy.

Portské v gastronomii

Na portském víně je krásné, že se hodí pro téměř každou příležitost. Přitom se jedná o tak luxusní produkt. Vykouzlí úsměv na tváří při klasickém setkání s přáteli. Dovede pohodový večer u televize k dokonalosti. Ale hodí se i k velmi formálním příležitostem, oslavám a k jiným společensky důležitých událostem.

Pokud je řeč o párování s jídlem, zde najdeme nespočet možností. Dokonale se snoubí s tvrdými sýry, ořechy či sušeným ovocem. Pánové i dámy po celém světě si jej vychutnávají s kvalitní čokoládou, ať už hořkou či mléčnou. Doporučuje se vychutnat si skleničku s jemným doutníkem. Portské je známé také jako dezertní nápoj či digestiv po výborné večeři. Dobře se pojí s tradičními dezerty. Jeho sladká chuť skvěle doplní sladkou tečku večera. Jako gastronomický zážitek považujeme spojení s krémovým mandlovým dortem nebo crème brûlée. Naopak v bílé variantě se zvykne pít i jako aperitiv na úvod. Tento portugalský klenot nemusí být vždy jen doplněk k jídlu. Spousta excelentních receptů hlavních jídel, omáček i dezertů jej přímo obsahuje.

Nevidíme už opravdu žádný důvod, proč si doma neudělat zásobu tohoto skvostného nápoje. Vždyť příležitostí je tolik.