Vánoční drinky: 5 receptů pro zimní pohodu
Když venku mrzne a v krbu praská oheň, není nic lepšího než se zahřát sklenkou lahodného vánočního drinku, který umocní kouzelnou atmosféru svátků. Ať už dáváte přednost horkému svařáku, krémovému vaječňáku nebo osvěžujícímu koktejlu, máme pro vás pět receptů na nápoje, které přinesou do vašeho domova trochu sváteční magie. Připravte se na Vánoce plné chutí a radosti!

Svařák – Tradiční horký nápoj
Svařák je jeden z nejznámějších vánočních nápojů, který nejen zahřeje, ale i provoní celou místnost. Tento jednoduchý recept na svařák zvládne připravit každý, ať už jste kuchař začátečník, nebo profesionál. Přeneste se do pravé vánoční pohody, kde se snoubí koření, ovoce a nezaměnitelná atmosféra svátků.
Budete potřebovat:
- 2 lahve červeného vína (lze použít také bílé víno, skvěle si bude rozumět s grapefruitem, hruškami a medem)
- 1 pomeranč
- 1 jablko nebo hrušku
- 30 g zázvoru
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 2 ks skořice
- 1 vanilkový lusk
- cukr (nebo med) dle chuti
Postup:
1. Do hrnce nalijeme víno a rozehřejeme plotnu.
2. Následně přidáme nakrájené ovoce, nastrouhaný zázvor a koření a opatrně dosladíme dle libosti.
3. Směs zahříváme, ale nevaříme! Jinak by se nám odpařil alkohol.
4. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, hrnec odstavíme a výslednou dobrotu můžeme přes sítko servírovat do hrnečků.
Jak na nealkoholický svařák?
Nealkoholický svařák je skvělá alternativa pro děti. Tento lahodný nápoj se připravuje stejně jako tradiční svařák, jen místo vína použijete ovocný džus, ideálně jablečný nebo hroznový. Přidejte do něj koření, jako je skořice, hřebíček, badyán a plátky pomeranče, a zahřejte, aby se všechny chutě krásně propojily.

Vánoční punč – Ideální pro vánoční večírky
Punč je vynikajícím nápojem pro větší skupiny. Tento osvěžující a aromatický nápoj je ideální pro oslavy a dokáže všechny návštěvníky navodit do té pravé vánoční nálady.
Budete potřebovat:
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 500 ml vody
- 500 ml červeného vína
- 200 ml rumu (doporučujeme Božkov Republica Exclusive kvůli své chuti s tóny vanilky, sušeného ovoce a oříšků)
- 2 ks celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 2 ks kardamonu
- cukr (nebo med) dle chuti
- ovoce dle chuti
Postup:
1. Začneme tím, že si vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, smícháme s vodou a cukrem a přivedeme k varu.
2. Následně přilijeme víno, rum a přidáme koření. Výslednou směs opět zahříváme do varu. Nenecháváme ale varem projít, z punče by se pak vyvařil alkohol.
3. Následně dosladíme dle chuti a jsme hotovi. Servírujeme v silnostěnné sklenici s ovocem. Může být opět pomeranč a citrón, lze ale zapojit fantazii a použít jablka, hrušky či jahodový kompot.
Tip: Chcete, aby vaše svařené víno nebo punč voněly stejně intenzivně jako na vánočních trzích? Koření nejdřív krátce „nasucho“ prohřejte na pánvi. Stačí 20–30 sekund a skořice i hřebíček uvolní mnohem víc aroma. Nápoj pak bude výraznější a voňavější.
.jpg)
Vaječný koňak – Lahodný a krémový nápoj
Vaječňák je vánoční klasikou, která nikdy nezklame. Tento nápoj je plný vaječných žloutků, rumu a smetany, což mu dává bohatou a jemnou chuť. Uvedené suroviny vycházejí na 1,75 litru vaječného koňaku.
Budete potřebovat:
- 8 žloutků
- 40 g vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1 salko
- 1 litr plnotučného mléka
- 1 tučná šlehačka (31 %)
- 300 ml rumu (Eminente Reserva je více než správnou volbou, event. chybu neuděláte žádným kubánským rumem)
Postup:
1. Žloutky našleháme do pěny. Poté přilijeme salko, mléko, šlehačku a vařečkou mícháme.
2. Připravte si hrnec s pevným, silným dnem a směs do něj přelijte. Přidejte vanilkový lusk a pomalu promíchávejte. Směs by nikdy neměla vřít. Dále míchejte tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Pravá hustota by měla být řidší než puding.
3. Do dřezu si napusťte studenou vodu a do ní vložte hrnec. Stále míchejte. Díky studené vodě a míchání se vaječný likér ochlazuje. Jakmile je studený, přidejte rum.
4. Vaječňák skladujte v lednici či na jiném chladném a tmavém místě.

Vánoční Cosmopolitan – Vkusný twist na klasiku
Pokud máte rádi moderní koktejly s vánočním nádechem, vyzkoušejte vánoční verzi oblíbeného Cosmopolitanu. Tento drink je elegantní a osvěžující, přičemž obsahuje chuť, která evokuje sváteční období.
Budete potřebovat:
- 40 ml vodky
- 20 ml brusinkového likéru (nebo brusinkové šťávy)
- 15 ml čerstvé limetkové šťávy
- 10 ml pomerančového likéru (např. Cointreau)
- několik brusinek na ozdobu
- led
Postup:
1. Do šejkru dejte led a všechny ingredience – vodku, brusinkový likér, limetkovou šťávu a pomerančový likér. Pečlivě protřepte.
2. Přelijte do vychlazené sklenice na martini.
3. Ozdobte několika brusinkami a podávejte.

Vánoční Cuba Libre - Exotika v zimním vydání
Vánoční verze Cuba Libre je skvělým způsobem, jak si užít svůj oblíbený drink, avšak s vánočním nádechem. Tento recept přidává tradiční chuti coly a rumu trochu svátečního kouzla díky přidání brusinkového sirupu a vánočního koření.
Budete potřebovat:
- 40 ml kvalitního rumu (nejlépe tmavý rum)
- 100 ml coly (doporučujeme klasickou, ale i vanilková může být zajímavou volbou)
- 10 ml brusinkového sirupu
- šťáva z 1/2 limetky
- několik brusinek na ozdobu
- špetka mleté skořice
- led
Postup:
1. Naplňte sklenici (nejlépe vysokou) ledem.
2. Přidejte rum, brusinkový sirup a čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu. Dolejte colou a promíchejte.
3. Pokud máte rádi výraznější vánoční chuť, posypte drink trochou mleté skořice.
4. Ozdobte několika čerstvými brusinkami a plátkem limetky.
Tip: Pro ještě silnější chuť můžete přidat do koktejlu i trochu pomerančového likéru, který ještě víc podtrhne zimní kouzlo.
Ať už si užíváte tradiční svařák, moderní Cosmopolitan nebo hřejivý vaječňák, vánoční drinky jsou ideálním způsobem, jak oslavit sváteční okamžiky. Pro všechny alkoholické ingredience, které potřebujete k přípravě těchto lahodných nápojů, neváhejte navštívit náš e-shop. Máme pro vás vše, co potřebujete k tomu, abyste si Vánoce užili do poslední kapky!
