Léto se blíží – přinášíme vám recept na Long Island Iced Tea

Patří k nejoblíbenějším míchaným koktejlům v českých barech. Není divu – je zároveň jedním z nejsilnějších. Pokud jste si jej ještě nedopřáli, děláte velkou chybu. V našem článku se dozvíte, jak drink Long Island Iced Tea vznikl, co má vlastně společného s ledovým čajem, a hlavně, jak si jej namíchat doma.

Okolo vzniku Long Island Iced Tea, či někdy nesprávně také Long Island Ice Tea, panují dvě hlavní soupeřící teorie. Jedna z nich je poměrně specifická a říká, že nápoj vynalezl v roce 1972 barman jménem Robert „Rosebud“ Butt. Mělo se tak stát v rámci soutěže, v níž měli účastníci ve svém drinku použít pomerančový likér Triple sec. Buttův recept se okamžitě ujal (při letmém zhlédnutí užitých ingrediencí se nelze ubránit dojmu, že zkrátka smíchal vše, co bylo po ruce, a doufal v nejlepší). Událost se odehrála na Long Islandu v New Yorku.

Jiná teorie pak říká, že takový, nebo přinejmenším podobný drink, byl namíchán už za velké alkoholové prohibice ve 30. letech. Stát se tak mělo na Long Islandu, ovšem ve státě Tennessee.

Část „Long Island“ je tedy vysvětlena, ale proč „Iced Tea“? Ti z vás, kdo si koktejl někdy objednali se záměrem dát si čaj, byli pravděpodobně zklamáni. Long Island Iced Tea žádný čaj neobsahuje, připomíná jej pouze svým vzhledem. Tím mohl být ostatně motivován i jeho vznik během prohibice.

A o žádný čajíček se rozhodně nejedná. Při dodržení níže vypsaných poměrů se dostaneme na poměrně slušných 22 procent alkoholu, což z Long Islandu činí jeden z nejsilnějších long drinků vůbec. Trochu to vysvětluje, proč si jej tak ráda dopřává Marge z rodiny Simpsonových, pravděpodobně nejslavnější konzumentka tohoto skvostu.

Jak si koktejl připravit doma?

Příprava drinku je vcelku náročná na vstupní suroviny. Dále už je to jednoduché. Na jeden koktejl bychom měli bychom mít:

Postup přípravy je pak prostý:

  1. Do shakeru vložíme několik kostek ledu
  2. Přilijeme všechny tekutiny kromě coly
  3. Protřepeme
  4. Vlijeme do vyšší tzv. highball sklenice (typicky o objemu 300–450 ml)
  5. Dolijeme po okraj colou
  6. Podáváme s plátkem citronu či pomeranče a brčkem

Pokud nemáte po ruce cukrový sirup, lze si jej jednoduše připravit rozpuštěním cukru ve vodě. K přípravě hustšího sirupu by vždy měly být dva díly cukru na jeden díl horké vody (tedy např. 200 g cukru na 100 ml vody). Můžete si jej též zakoupit již hotový, a to například pod názvem Gomme sirup.

Jestliže jste vše udělali správně, výsledný koktejl by měl vypadat jako ledový čaj, být sladký, ale zároveň byste jeho efekt po jednom drinku měli již cítit.

Chtěli byste vyzkoušet některou z obměn na tento slavný koktejl? Existuje jich samozřejmě mnoho. Nejčastěji dochází k nahrazení coly jiným „soft drinkem“ – Hawaiian Iced Tea obsahuje ananasovou šťávu, Long Beach Iced Tea zase brusinkovou šťávu.

Jelikož jde o recept ze Spojených států, nepřekvapí, že v některých verzích obsahuje whisky, resp. bourbon. Tennessee Tea si uděláme tak, že gin nahradíme whisky a vynecháme tequilu, u Texas Tea pak k celému mixu přidáme 15 ml whisky. Koktejl tak bude mít ještě o něco větší grády.

Na našem blogu najdete další recepty na oblíbené drinky na house párty, posezení s přáteli nebo třeba rande. Případně se můžete podívat přímo na náš článek o míchaných koktejlech, kde naleznete všechny potřebné odkazy.

Přejeme vám hodně štěstí!