Jak se pije absinth

Milovníci absinthu považují jeho popíjení spíše jako rituál. V České republice se setkáme i s jinými odvážlivci, kteří si rádi hrají s ohněm v přítomnosti alkoholu. A kdoví, proč si k tomu vybírají právě absinth. Je to dobrý nápad? Pojďme se podívat, jak to tedy s absinthem je a objevme jeho opěvované přednosti a tajemné záhady.

 

 

Jak správně pít absinth?

Láhev absinthu obsahuje cca 60 procent alkoholu. Pít absinth samotný není nejšťastnější řešení. Nejlepší požitek budete mít, pokud ho budete ředit a pomalu vychutnávat. Ředí se studenou vodou v poměru jeden díl absinthu a tři díly vody. Vodu lze přidávat dle chuti až cca do poměru 1:5. Vzniká tak podobná koncentrace jako u vermutu. absinth se pije pomalu, ba se opakovaným usrkáváním stále ochutnává.

Rituál pití absinthu

Pro popíjení absinthu existují speciální sklenice s rezervoárem ve spodní části. Absinthová fontána se naplní studenou vodou a pomalu odkapává do sklenice s absinthem. Často voda také stéká po děrované lžičce a rozpouští se přímo do absinthu. Typická zlatohnědá barva se náhle mění na mléčnou zakalenou. Jak je to možné? Díky takzvanému “louche efektu”. Na povrchu se po čase začne tvořit tenká zelenkavá vrstva, jejíž zmizení signalizuje „připravenost“ drinku. Zakalení, louche, je způsobeno právě anýzem, fenyklem a dalšími bylinkami. Tyto komponenty totiž nejsou  rozpustné ve vodě. Přidáním vody se taktéž vyvolá „rozkvět“ těchto bylin, jejichž aroma a chuť nejsou před přidáním vody v absinthu přítomny. Studená voda nejen sníží sílu alkoholu, ale zároveň absinthu dodá tu správnou chuť a barvu. 

Jak nepít absinth?

Již jste zažili v baru panákování absinthu nebo popíjení čistého se zapáleným cukrem? To není zrovna nejlepší nápad. V Česku se tento způsob rozšířil a považuje se za ten správný. Bůhvíproč, ale rozhodně to absinthu nepřidává žádnou hodnotu. Absinth by se měl popíjet a vychutnávat spíše třeba jako víno.

Mléčné zakalení absinthu - louche

Říká vám něco perforovaná absinthová lžička? To je při pití absinthu také velký pomocník. Na ni se položí kostka cukru a samotná lžička se položí na absinthovou sklenici. Přes cukr necháte pomalu prokapávat ledovou vodu. Doporučujte se poměr 1:3, příp. 1:5, dle toho, jak to máte rádi. Absinth získá mléčné zakalení - louche. Pokud bychom se pídili po překladu, dostaneme se k pojmům jako neprůhledný či nejasný. Samotné zředění vodou ještě více zvýrazní aroma, které bez zředění není tak výrazné. Na jazyku budete cítit zejména bylinky. Celý proces lze ještě zkrášlit využitím speciální absinthové fontány, ze které necháte na lžičku s kostkou cukru kapat ledovou vodu. 

Proč byl absinth zakázaný a je pro nás nebezpečný?

Ano, byl zakázaný. Ale nebyly k tomu žádné podložené důvody. Byl zakázány pouze kvůli mýtům o jeho účincích. Můžete být v klidu. Dnešní absinth vám žádné halucinogenní stavy nepřivede. Pokud ho teda nevypijete sto šedesát litrů. To by ale tyto účinky pro vás byly asi nejmenší problém. Pravdou je, že pelyněk a tedy i absinth obsahují neurotoxickou látku thujon, která stimuluje nervovou soustavu. Při nadměrném užití se otrava projevuje silnými křečemi. absinth neobsahuje pouze pelyněk, ale také řadu dalších bylin, jako je třeba anýz, fenykl, yzop nebo meduňka.

Spousta lidí má z absinthu respekt díky jeho vysokému obsahu alkoholu. Vzhledem k tomu že je absinth tvořen k pití zředěného destilátu, nemusíte se bát. Výsledný nápoj obsahuje kolem 20 % alkoholu. Což je celkem standardní procento, kterého se Češi rozhodně nebojí.

Jak poznat dobrý absinth?

Kvalitní je vždy destilovaný a vyrobený pouze z bylin. Tyto informace ohledně složení absinthu najdete na etiketě. S výběrem vám také pomůže tmavá zelená barva připomínající suchý list. Chuť by nikdy neměla být výrazně hořká, vůně je bylinková a lékořicová. Kvalitní láhev absinthu začíná na hranici pěti set korun. Výrobou skvělého absinthu se proslavili Francouzi a Švýcaři. Lihovary v Česku jsou však také známé jejich výrobou. Doporučujeme český absinth od Žufánka, lihovaru Hills, nebo absolutní špičku absinth Beetle

Jediným pádným argumentem člověka, který pije absinth “po česku”, resp. absinth, samotný a třeba hořící, může být fakt, že mu absinth tímto způsobem chutná. Ale to jen za předpokladu, že ochutnal i pravý absinth připravený správným způsobem. Tak na zdraví!

PS: víte kdy se slaví mezinárodní den absinthu? Prozradíme vám to a ještě mnohem víc v našem alkoholovém kalendáři!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení