Alkohol a doutníky? Winston Churchill říká ano

 Teplý letní večer. Na pokojovou teplotu "zahřátý" koňak či brandy a ke špičce rtů přikládáte necelých 10 centimetrů dlouhý nikaragujský doutník Perdomo Reserve 10th Anniversary. Ne, toto není utopie. Tato představa má k realitě povážlivě blízko!

doutnik 

Winston Churchill si uměl dopřát 

K dobrému pití patří kousek kvalitní hořké čokolády, dobrá nálada, skvělá společnost ale i kvalitní doutník. Vždyť i samotný anglický král bonmotů Winston Churchill za svůj život kouřil kolem 4 000 doutníků ročně. Při jednoduchých počtech se dostáváme na zhruba 11 doutníků za den. Pokud přihlédneme k faktu, že zbožňoval arménskou brandy Ararat, máme tu první tip na famózní kombinaci. Inspirovaný samotným laureátem Nobelovy cenu za literaturu (nikoliv za mír).

Jak na výběr doutníku spolu s alkoholem? 

Rozhodně se tu nebudeme pouštět do debat, které pití je k doutníku lepší či horší. Ideální je takové, které vám chutná. Ať už jde o čaj (samozřejmě myslíme Tatratea) nebo rum. Následující řádky pro vás nejsou dogma. Jsou spíše berličkou a inspirací, po čem sáhnout při výběru doutníku, resp. alkoholu.

Doutníky a rumy

Ano! Už jen geografická působnost dává najevo, že se rum s doutníky mají velice rádi. A jak jim to společně sluší. Pokud se zrovna nechystáte na dovolenou do Dominikánské republiky, můžete si na ni troufnout doma. Brugal a Arturo Fuente se hledaly. Až se našly. Samozřejmě můžete sáhnout i po jiném rumu. Pozor! Pokud rum není kvalitní, zničí chuť doutníku, ani nemrknete. Dvakrát měř, jednou řež tu platí dvojnásob.

Doutníky a whisky

Nyní už nemůžeme hovořit o přílišné geografické podobnosti, ale přesto má skotská whisky k doutníku velmi blízko. Konečná kouřová chuť se velmi podobá chuti doutníku. Milovníci doutníků často sáhnou zejména po single malt whisky. Proto se přímo nabízí osvědčená kombinace Laphroaig a doutníku Arturo Fuente. 

Pokud jste irský fanoušek, tak whiskey z irského ostrova nemá tak silné kouřové aroma. V tom případě bychom měli sáhnout po jemnějším, lehce kořeněném doutníku s plnou chutí. To splňují doutníky z Dominikánské republiky. 

Doutníky a koňak

Koňak a doutník je snad ta nejčastější kombinace. Jak doutník, tak koňak totiž vychutnáváte na patře. Společné mají i to, že ty nejlepší kousky vznikají až časem. Dopřejte doutníku i koňaku dostatečný čas zrání a oplatí vám to okouzlující chutí. 

Víte, čemu Francouzi říkají 3C? Coffee, cigars, cognac. Přesně tak, ve Francii dostanete kávu, doutníky a koňak. Ne nadarmo se říká, že Francouzi jsou požitkáři. 

Na závěr ke koňakům máme ještě jeden tip. Doutník si můžete zapálit o zapálenou skleničku. Na tento způsob narazíte v luxusních restauracích. Na chuť doutníku to však má malý vliv. O to větší vliv to má na efekt a impozantnost celé příležitosti. Zvolíte Rémy Martina nebo Hennessy?

 

Doutníky a bourbony

K bourbonu se hodí Nikaragua. Jemnější doutníky totiž byly naprosto převálcovány. Typickým příkladem je Jack Daniel's Single Barrell. K němu se hodí silnější a plnější doutníky. Ty pocházejí právě z Nikaraguy. 

Párování doutníku a alkoholu

Párování doutníku a alkoholu probíhá v momentě, kdy se spojí chuťový potenciál doutníku s potenciálem destilátu. V ten moment se derou na povrch chutě, které zůstávaly uvnitř doutníku či lihoviny. Dopředu odhadnout vystupování doutníku a alkoholu se podobá věštění z koule. Je to velmi složité. Vše vyjde na povrch až při vzájemné kombinaci. Pikantní, lehce slaný doutník se bude výborně párovat s nasládlým likérem či vínem. 

Oba společně vytvářejí harmonii, která by jinak nevznikla. Doutníky a alkohol jsou v symbióze. Nyní je pouze na vás, jaký chuťový potenciál si odemknete. 

Závěrem se sluší říct, že jestli k doutníku sáhnete po vínu, šampaňskému či tequile, není to chyba. Obecně by mělo platit, že k velkým doutníkům skvěle pasují červená vína nebo destiláty. K tenčím naopak šampaňské. Je však jasné, že takové zobecnění neplatí vždy.