Alkohol a doutníky? Winston Churchill říká ano

 Teplý letní večer. Na pokojovou teplotu "zahřátý" koňak či brandy a ke špičce rtů přikládáte necelých 10 centimetrů dlouhý nikaragujský doutník Perdomo Reserve 10th Anniversary. Ne, toto není utopie. Tato představa má k realitě povážlivě blízko!

 

 

Winston Churchill si uměl dopřát 

K dobrému pití patří kousek kvalitní hořké čokolády, dobrá nálada, skvělá společnost ale i kvalitní doutník. Vždyť i samotný anglický král bonmotů Winston Churchill za svůj život kouřil kolem 4 000 doutníků ročně. Při jednoduchých počtech se dostáváme na zhruba 11 doutníků za den. Pokud přihlédneme k faktu, že zbožňoval arménskou brandy Ararat, máme tu první tip na famózní kombinaci. Inspirovaný samotným laureátem Nobelovy cenu za literaturu (nikoliv za mír).

Jak na výběr doutníku spolu s alkoholem? 

 

Rozhodně se tu nebudeme pouštět do debat, které pití je k doutníku lepší či horší. Ideální je takové, které vám chutná. Ať už jde o čaj (samozřejmě myslíme Tatratea) nebo rum. Následující řádky pro vás nejsou dogma. Jsou spíše berličkou a inspirací, po čem sáhnout při výběru doutníku, resp. alkoholu.

Doutníky a rumy

Ano! Už jen geografická působnost dává najevo, že se rum s doutníky mají velice rádi. A jak jim to společně sluší. Pokud se zrovna nechystáte na dovolenou do Dominikánské republiky, můžete si na ni troufnout doma. Brugal a Arturo Fuente se hledaly. Až se našly. Samozřejmě můžete sáhnout i po jiném rumu. Pozor! Pokud rum není kvalitní, zničí chuť doutníku, ani nemrknete. Dvakrát měř, jednou řež tu platí dvojnásob.

 Doutníky a whisky

 Nyní už nemůžeme hovořit o přílišné geografické podobnosti, ale přesto má skotská whisky k doutníku velmi blízko. Konečná kouřová chuť se velmi podobá chuti doutníku. Milovníci doutníků často sáhnou zejména po single malt whisky. Proto se přímo nabízí osvědčená kombinace Laphroaig a doutníku Arturo Fuente. 

 Pokud jste irský fanoušek, tak whiskey z irského ostrova nemá tak silné kouřové aroma. V tom případě bychom měli sáhnout po jemnějším, lehce kořeněném doutníku s plnou chutí. To splňují doutníky z Dominikánské republiky. 

Doutníky a koňak

 Koňak a doutník je snad ta nejčastější kombinace. Jak doutník, tak koňak totiž vychutnáváte na patře. Společné mají i to, že ty nejlepší kousky vznikají až časem. Dopřejte doutníku i koňaku dostatečný čas zrání a oplatí vám to okouzlující chutí. 

 Víte, čemu Francouzi říkají 3C? Coffee, cigars, cognac. Přesně tak, ve Francii dostanete kávu, doutníky a koňak. Ne nadarmo se říká, že Francouzi jsou požitkáři. 

 Na závěr ke koňakům máme ještě jeden tip. Doutník si můžete zapálit o zapálenou skleničku. Na tento způsob narazíte v luxusních restauracích. Na chuť doutníku to však má malý vliv. O to větší vliv to má na efekt a impozantnost celé příležitosti. Zvolíte Rémy Martina nebo Hennessy?

Doutníky a bourbony

 K bourbonu se hodí Nikaragua. Jemnější doutníky totiž byly naprosto převálcovány. Typickým příkladem je Jack Daniel's Single Barrell. K němu se hodí silnější a plnější doutníky. Ty pocházejí právě z Nikaraguy. 

Párování doutníku a alkoholu

 Párování doutníku a alkoholu probíhá v momentě, kdy se spojí chuťový potenciál doutníku s potenciálem destilátu. V ten moment se derou na povrch chutě, které zůstávaly uvnitř doutníku či lihoviny. Dopředu odhadnout vystupování doutníku a alkoholu se podobá věštění z koule. Je to velmi složité. Vše vyjde na povrch až při vzájemné kombinaci. Pikantní, lehce slaný doutník se bude výborně párovat s nasládlým likérem či vínem. 

 Oba společně vytvářejí harmonii, která by jinak nevznikla. Doutníky a alkohol jsou v symbióze. Nyní je pouze na vás, jaký chuťový potenciál si odemknete. 

 Závěrem se sluší říct, že jestli k doutníku sáhnete po vínu, šampaňskému či tequile, není to chyba. Obecně by mělo platit, že k velkým doutníkům skvěle pasují červená vína nebo destiláty. K tenčím naopak šampaňské. Je však jasné, že takové zobecnění neplatí vždy. 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení