127 položek celkem
ABK6 Cognac Orange Liqueur ALKO2259
Bailey´s Deliciously Light ALKO2234
Baileys Colada
539 Kč
ALKO969
90417 bols advocaat 0 7l 15
339 Kč
ALKO376
fernet branca
Novinka
429 Kč
ALKO1409
90477 bols strawberry 0 7l 17
339 Kč
ALKO687
90471 bols peach 0 7l 17
339 Kč
ALKO254
90468 bols melon 0 7l 17
339 Kč
ALKO253
90462 bols triple sec curacao 0 7l 38 ALKO281
90459 bols blue curacao 0 7l 21
339 Kč
ALKO211
90453 bols creme de cassis 0 7l 17 ALKO688
90438 bols creme de bananes 0 7l 17 ALKO692
Nahoru
Další produkty
Skupinou příbuznou destilátům jsou likéry. Liší se od destilátů tím, že se při jejich výrobě kromě destilace používá ještě dalších technologií, macerace a extrakce. Macerace je procesem, při kterém např. ovoce a koření tak dlouho máčíme v destilátu, až ten dostatečně nasákne. Extrakce naproti tomu připomíná spíše vaření kávy, kdy lihovina proudí přes sítko s ovocem. Při destilaci likéru se obvykle využívá dostatečného zdroje vůně (např. u curacaa je to pomerančová kůra).

Likéry mají oproti destilátům jemnější chuť. Amarula, Kahlua, Pastis Ricard, Krvesaj od Jenčíka nebo Tatratea? Kategorie s názvem likéry nabízí spoustu oblíbených nápojů, které můžete rovnou konzumovat nebo je přidávat do lákavých koktejlů. Likéry obsahují bylinky, ovoce nebo koření a obvykle obsahují něco mezi 20 – 40% alkoholu. V naší nabídce najdete známé i méně známe likéry, které přímo lákají k ochutnání. Pokud máte v oblibě sladké alkoholické nápoje, budou pro vás likéry tou pravou volbou. Podívejte se na veškeré likéry v naší nabídce a ochutnejte něco nového !

Likér aneb sladký alkoholický nápoj

Příchutě likérů a jeho typy byste na prstech jedné ruky nespočítali. Likér je alkoholický nápoj sladké chuti, který je ochucený ovocem, bylinkami, kořením, čokoládou, smetanou nebo vlastně čímkoliv, na co si vzpomenete.

Slovo likér má původ v latinském jazyce (pozn. red liquifacere = rozpustit). Tento latinský původ odkazuje na rozpouštění chuťových složek při přípravě.

Že by likéry měly pít pouze holky (dámy, slečny)? Tak to není pravda ani zdaleka! I likéry dokáží psát pěkně silné alkoholové příběhy. Takový Tatratea dokáže zamávat i s dobře stavěným chlapem.

Historie likérů

Již Hippokrates pil anýzový nápoj. Možná právě anýzový likér mu pomohl, aby se stal nejlepším lékařem na světě. Rozhodně to však nezkoušejte doma či před službou!

Jeho řečtí spoluobyvatelé používali kmín a další koření pro ochucení svých nápojů. První zmínky o likéru pocházejí od alchymisty katalánského původu - Arnalda de Villa Novy. Tento likérový mužík působil v druhé polovině 13. století ve Španělsku a Francii a ve své knize popisuje způsob destilace vína a zmiňuje se i o dochucování pomocí ovocných složek.

Právě alchymisté si ochucený sladký alkohol velmi oblíbili. Dokonce i církevní řády našly oblibu ve výrobě likérů a povzbuzovaly jimi třeba poutníky zmožené dalekou cestou.

Jakmile Kateřina Medicejská řekla "ano" svému choti - Jindřichu II. Francouzskému, stalo se pití likéru trendem napříč celou Evropou. Od druhé poloviny 16. století tak vznikaly palírny po celé Evropě jak na běžícím pásu. Namátkou lze jmenovat nizozemskou palírnu Bols.

Výroba likérů

Obecně lze výrobu likérů rozdělit na dva způsoby - výroba studenou cestou, tzn. macerací nebo digescí - výroba teplou cestou, tzn. destilací

Macerace

Princip macerace spočívá v tom, že přesně dané množství rostlinných složek se vloží do lihu. Roztok se následně filtruje, doslazuje, chceme-li oslazuje, případně obarvuje. Poté mu dáme čas, aby se uležel.

Digesce

Další extrakční metodou je digesce. Od macerace se liší pouze v tom, že vyluhování se provádí při vyšší teplotě (30-40°C). I tak však zůstává výrobou studené cesty. Teplota smí dosáhnout maximálně 40°, při vyšších teplotách začíná líh zvyšovat svůj objem a odpařovat se.

Destilace

Třetím typem výroby je destilace. Destilace likérů patří do metody výroby teplou cestou. V rámci likérů se používá velmi pomalá destilace. Tím se zachovají aromatické prvky. Likér tak dostává své charakteristické aroma.

Druhy likérů

Likéry můžeme rozdělit na několik typů. Toto dělení je pouze jedním z mnoha. Sladké alkoholické nápoje můžeme dělit jak podle obsahu cukru, tak podle původu.

Ovocné

Jejich chuť je odvozena od použitého ovoce, např. likéry od nizozemského Bols.

Seeds and Nuts

Seeds and nuts likéry se připravují z jader mandlí, ořechů nebo dalších semen, např. Disaronno Originale Amaretto.

Krémové

Krémové likéry rozehrají kávové, vanilkové nebo čokoládové koncerty na vašich chuťových buňkách. Už jste ochutnali Baileys nabo Kahlúu?

Whisky likéry

Whisky likéry vám zpříjemní tradiční chuť whisky. Jack Daniel's Honey, Fire nebo Apple si vás dozajista podmaní.

Monin

Likéry Monin posouvají příchuť alkoholických koktejlů o několik levelů výše. Sirupy Monin zná snad každý barman na světě. Určitě s nimi alespoň 1x ochucoval nějaký koktejl.

Na bázi destilátu

Likéry, které se vyrábí na bázi určitého destilátu jsou většinou ochucené dalšími přírodními produkty. Může to být anýz (Pastis Pernod), med nebo třeba koření (Drambuie)