Lihoviny

Nejprodávanější

26 položek celkem
Nahoru
Další produkty
Lihoviny, pálenky, kořalky, destiláty nebo tvrdý alkohol. Je jedno, jak své oblíbené pití pojmenujete. Důležité je, aby vám chutnalo. Ať už se budeme bavit o jakémkoliv z označení, všechny mají společného jmenovatele. Výrobu ze směsi rostlin či jejich plodů.

Jednotlivé druhy lihovin (destilátů) dělíme dle toho, z jakého základu se vyrábí. Z cukrové třtiny máme rum, z agáve tequilu, z ječmene nebo žita whisky, z kukuřice bourbon a z hroznového vína koňak či brandy. 

Výroba jednotlivých delikates se značně liší. Ať už základem, postupem nebo rodinným tajemstvím, které se dědí z generace na generaci a majitelé značky si jej pečlivě střeží. A i tato “neokopírovatelnost” je neutuchajícím zdrojem nových chutí. A zde přichází vaše (naše) chvíle. Na vás (nás) je, abychom se pustili do celoživotního poznávání těch nejlepších destilátů, kořalek, pálenek či chcete-li lihovin.

Nejlepší alkohol z celého světa najdete u nás v Alkohol-shop.cz

Armagnac - Je druh brandy alkoholického nápoje příbuzného koňaku. Obsah alkoholu nesmí překročit 63 %. Pálí se pouze jednou, tzv. postupnou destilací. Původ nápoje je ve Francii na území Armagnacu v Gaskoňsku. 

Cognac (Koňak) - Nese své označení podle města Cognac ve Francii. Pokud byste totožný destilát připravovali jinde, ponese označení brandy. Názvem koňak se může pyšnit pouze lihovina vyrobená na území Cognacu. 

Vína - Se získávají úplným či částečným alkoholovým kvašením čerstvých nebo nerozdrcených hroznů. Nejlepší vína pocházejí z Argentiny, Franciem, Chile nebo Itálie. Světovou produkcí se ale pyšní i Česko.

Rumy - jsou snad nejpopulárnější destilát světa. Vyrábí se z cukrové třtiny fermentací a následnou destilací. Karibské rumy patří mezi špičku, dále jsou oblíbené rumy ze zemí jako Venezuela, Barbados nebo Mexiko.

Whisky - Na světě není živáčka, který by neslyšel o slovutných skotských, irských či amerických whisky. Nápoj oblíbený mezi mužskou populací je všude, kde je dostatek obilnin - ječmene, žita nebo pšenice.

Gin - Původně začínal jako lék na území Holandska. A z léku se stala lihovina, která zachutnala velké části populace. Dneska je gin oblíbený i mezi něžným pohlavím a to zejména v růžovém provedení.

Likér - Lihoviny či kořalky nemusí být pouze o ovoci. Přidáním cukrů a nejrůznějších chutí dostaneme zajímavé kombinace. Od destilátů se liší tím, že se při výrobě používají technologie jako macerace a extrakce. 

Šampaňské - Šampaňské patří na oslavy. O tom není pochyb. Patří mezi šumivá vína, při výrobě je tedy přítomné sekundární kvašení vína. I šampaňské je označení vázané na lokalitu - Champagne ve Francii. 

Vodka - Obilí, brambory, pšenice. Ale i rýže nebo cukrová řepa. Ze všech surovin je možné vyrobit jeden z nejoblíbenějších destilátů světa - vodku. O její původ se do krve hádají Rusové, Poláci či Ukrajinci.

Ovocné destiláty - Jahodovice, meruňkovice, slivovice, malinovice a stovky dalších. Destilovat se dá jakékoliv ovoce a zejména v Česku a Slovensku jsme na to přeborníci. Jakému ovoci dáte šanci? 

Calvados - Calvados je francouzská pálenka z jablek z Normandie. Jablečný destilát si užijí zejména milovníci slivovice a ostatních ovocných pálenek. O jeho boom se zasloužili spisovatelé 20. století, v jejichž dílech se tento alkohol objevuje. 

Aperitivy - Aperitiv nebo digestiv? Aperitiv před jídlem, digestiv po jídle. Aperitivy slouží k tomu, aby vyvolaly hlad a větší chuť k jídlu. Stačí tak malé množství a žaludek už se těší na přísun dobrého jídla. 

Tequily - Pokud tequila, tak z Mexika. Stejně tak i jeho kolega mezcal, který se vyrábí trošku jinak a i z jiného druhu agáve. Nejběžnější tequily obsahují od 38 % do 40 % alkoholu a vyrábějí se nedaleko Guadalajary. 

Grappy - Grappa je pálenka italského původu z vína nebo z matoliny (zbytky po lisování vína: slupky, semínka i třeba větvičky). Obsah alkoholu se zpravidla pohybuje mezi 37,5 - 60 %. Umí být pěkně hořká! 

Absinthy - Thujon, halucinace, uříznuté ucho Vincenta van Gogha, ale i nesprávný způsob konzumace. To vše se pojí nejen s historií zelené víly. Vyrábí se z anýzu, fenyklu a pelyňku. Po letech zákazů se opět prodírá na výsluní.