12 položek celkem
87678 cinzano asti 0 75l 7
209 Kč
ALKO778
89445 cinzano prosecco 0 75l 11
249 Kč
ALKO2002
88014 martini fiero 0 75l 14 9
199 Kč
ALKO2000
87765 dubonnet rouge 0 75l 14 8
279 Kč
ALKO643
86547 martini prosecco 0 75l 11
229 Kč
ALKO037
86445 martini asti 0 75l 7
229 Kč
ALKO1098
86361 martini brut 0 75l 11 5
285 Kč
ALKO810
86184 martini sparkling rose 0 75l 9 5 ALKO1006
85662 martini extra dry 0 75l 15
209 Kč
ALKO779
85359 martini rosso 0 75l 15
199 Kč
ALKO040
85104 martini rosato 0 75l 15
199 Kč
ALKO083
84219 martini bianco 0 75l 15
199 Kč
ALKO1070
Každý dobrý hostitel či hostitelka dobře ví, že před samotným jídlem se sluší a patří podávat hostům kvalitní aperitivy. Aperitivy slouží k tomu, aby vyvolaly hlad a zároveň větší chuť k jídlu, a tak stačí aby se podávalo pouze malé množství tohoto nápoje. Žádná významná společenská událost se bez aperitivu rozhodně neobejde. Aperitivy mohou být lehké například v podobě sektu, šampaňského či vína, sladké například v podobě značek Cinzano, Campari nebo lahodného Martini.

Co je to aperitiv?

Slavnostní narozeninová večeře, oslava důležitého životního milníku, narozeninová oslava nebo třeba nedělní oběd. To vše jsou události, které si zaslouží pozornost. A je nutné si je náležitě užít. Ke správnému gastronomickému zážitku patří dobré pití. A aperitiv je velmi dobrým nápojem.

Slovo "aperitiv" pochází z latinského aperire (pozn. red. otevírat) a doslova otevírá významnou chvíli. Aperitiv se podává cca 15 až 20 minut před hlavním jídlem, aby zpříjemnil čekání na pokrm, správně naladil chuťové buňky a probudil větší chuť na jídlo. Jestliže dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí, tak dobrý hostitel aperitiv na stůl naservíruje.

Důležitou funkcí aperitivu je jeho společenská role. Se sklenkou ruce často opadává napětí a aperitiv tak pozitivně působí na atmosféru u slovu. Atmosféra se uvolňuje, lidé se baví, smějí a s úsměvem na tváři chutná nedělní kachna prostě výtečně.

Historie aperitivu

Staří Římané popíjeli aperitiv pro rozveselení chuti, mnichové si jím prodlužovali život. A zase tu máme lékařské účinky! Jak už jsme si ale zvykli, statistika prodloužených životů díky aperitivům je zatím nedostupná.

Aperitiv současné podoby se objevil na sklonku roku 1888. Nápoje obohacené o bylinky se do té doby považovaly za lék. Právě Josephu Dubonnetovi se povedlo vyrobit aperitiv, který dochutil chininem a předehra před dobrým jídlem byla na světě.

Jaké známe dneska aperitivy?

Mezi nejznámější aperitivy určitě můžeme zařadit Martini, Campari nebo Cinzano. Jejich lehce nahořklá chuť stimuluje chuťové buňky a pokud je dobře připraven, působí v organismu při trávení jídla, pomáhá při tvorbě pepsinu a činnosti žaludku se slinivkou. Za nás potvrzujeme, že všechny výše uvedené aperitivy jsou bezchybné a svoji činnost plní se stoprocentní přesností.

Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem?

Zásadní! Nebo celý oběd, resp. celá večeře. Aperitiv se pije před obědem, aby připravil žaludek na gastro zážitek. Kdežto digestiv se konzumuje po jídle. Název pochází z francouzského digestif (pozn. red. trávicí). Digestivem hostina končí.

Před začátkem jídla se pije aperitiv

To už samozřejmě víme. Naladit, rozproudit atmosféru, navnadit žaludek a chuťové buňky. Co ale může být aperitiv? Cinzano, suché martini ale i ovocný destilát.

Po jídle se pije digestiv

To už samozřejmě víme také. Nápoj, který pomáhá trávení a díky němu budete mít v žaludku jako v pokojíčku. Co může být digestiv?

Koňak, whisky nebo grappa. Situaci dodá glanc, když si k digestivu dopřejete kousek hořké čokolády nebo doutník.