Co je aperitiv a jak ho správně pít

Aperitiv je neodmyslitelnou součástí každé větší oslavy či hostiny, tzv. startovním výstřelem oznamujícím, že večer může začít. Ne každý alkoholický nápoj se však jako aperitiv hodí. Zkazit si dojem z následné večeře je jednodušší, než by se mohlo zdát. Přečtěte si našeho krátkého průvodce s tipy, co naservírovat pro umocnění zážitku z večera.

Podávání aperitivu je italskou tradicí, kterou znali už ve starověkém Římě. Právě oni objevili, že servírování toho správného nápoje může povzbudit chuť a připravit zažívací trakt na to, co se chystá. Už tehdy však věděli, že v této fázi hostiny se to nesmí přehánět, a začínali tak nápoji s nižším obsahem alkoholu, např. vínem.

Funkcí úvodního přípitku je ale také uvolnění atmosféry. Ta je zpočátku často rozpačitá, jelikož se všichni hosté neznají, a malé množství alkoholu jim umožní odhodit ostych při seznamování. V neposlední řadě pak dává úvodní drink hostiteli čas na přípravu předkrmu, a to s vědomím, že hosté již směle debatují. Aperitiv by se proto měl ideálně podávat asi 15 minut před předkrmem.

Na jaké druhy aperitivu můžeme narazit

Na rozdíl od digestivu, který po jídle pomáhá trávení, a je tedy silnější, by měl aperitiv být spíše lehčí. Obecně se doporučuje servírovat v objemu asi 1dl. V tomto množství alkohol povzbudí chuťové pohárky, ale zároveň neutlumí organismus před několikachodovým menu.

Osvědčenou klasikou mezi aperitivy jsou vermuty jako Cinzano či Martini. Další možností, která roste na popularitě, jsou kořeněné bittery, tedy Aperol či Campari. Se svou hořkosladkou chutí a obsahem alkoholu kolem 18 % představují tyto nápoje ideální přípravu chuťových pohárků na nadcházející zážitek. Alternativou jsou pak také koktejly, které vermut či bitter obsahují, jako Vesper Martini, Campari drink či Aperol Spritz.

Nic nezkazí ani jiný typ fortifikovaného vína než vermut, tedy portské víno či cherry. Kdo nechce začít večer něčím sladkým, případně preferuje nižší obsah alkoholu, by měl sáhnout po šumivém vínu – šampaňském či sektu – nebo po suchém (maximálně polosuchém) vínu. Zda zvolit bílé či červené, záleží na charakteru menu. Sladká vína nejsou naopak pro zahájení večera příliš vhodná.

Ani podávání těžších likérů však není zcela zapovězeno. Vkusně zahájit se dá večer Becherovkou, ale i slivovicí či jiným ovocným destilátem. Zde je třeba přemýšlet hlavně o množství (0,05 l destilátu by mělo být zcela dostačující) a o charakteru akce (ne každý tvrdý alkohol vyhledává, a to ještě navíc “na lačno”). Jde ale o ideální volbu, pokud chcete mít na stole český aperitiv. Vermuty a jiná fortifikovaná vína se u nás příliš nevyrábějí.

Ideálně se vyhněte smetanovým likérům jako vaječný koňak či Baileys, obecně pak čemukoli, co vytváří na jazyku jemný povlak. Tento povlak pak po zbytek večera ovlivňuje zážitek z pokrmů. Zlatým pravidlem je, že aperitiv by měl být nápoj lehký, svěží a vychlazený.

Důležitá je také sklenice na aperitiv

Jak jsme již zmínili, ideální množství aperitivu je asi 1 dl, obzvláště pokud jde o vermuty či bittery. Z tohoto důvodu se k podávání nejvíce hodí sklenice typu miska na stopce (ať už taková, v které běžně dostaneme Cosmopolitan, nebo více zaoblená do vzhledu skleničky na víno). Aperitiv podáváme vychlazený s ledem, vermut můžeme obohatit olivou či plátkem citrónu.

Servírujeme-li na začátek dezertní víno, sekt či suché bílé nebo červené, uzpůsobíme tomu sklenici a podle obsahu alkoholu také množství. O tom, jaké víno patří do jakého typu sklenice, jsme psali v samostatném článku.

Silnější destiláty, u nichž bohatě stačí objem jednoho panáku, podáváme ve skleničce typu likérka, tedy elegantní sklenici na stopce. Nehodí se naopak tzv. whiskovka či rovnou klasický panák. Tento typ servírování najde své uplatnění u některých typů digestivů.

Přejeme hodně štěstí při pořádání velké události. Pokud řídíte, pamatujte, že pochutnat se dá i na nealkoholickém aperitivu. Pokud ne, věříme, že si z naší nabídky aperitivů vyberete!